FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi u Europi i SAD-u pogodili kinesku proizvodnju

Autor: mpuk
PEKING, 30. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Kineska proizvodna aktivnost nastavila se smanjivati u prosincu, nakon što su gospodarski problemi na ključnim tržištima Europe i SAD-a smanjili potražnju za kineskom robom, objavila je u petak banka HSBC.

Konačni HSBC-ov indeks menadžera nabave (PMI) dosegnuo je u prosincu 48,7 bodova, čime je blago uvećan u odnosu na 47,7 bodova zabilježenih u studenom, no slabiji je od prethodno objavljenog preliminarnog indeksa od 49 bodova. Razlog tome je pad novih narudžbi, tumače u HSBC-u.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast, a one ispod te razine na pad aktivnosti.

Najnoviji podaci, premda malo poboljšani, novi su u nizu pokazatelja koji ukazuju na usporavanje izvozno orijentiranog kineskog gospodarstva. To bi moglo povećati pritiske na Peking da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi se spriječilo oštrije usporavanje.

Proizvodne aktivnosti smanjile su se u studenom po prvi put u 33 mjeseci, dok su potrošačke cijene porasle po najnižoj stopi u proteklih više od godinu dana. Industrijska proizvodnja zabilježila je pak najsporiji rast od 2009. godine.

"Slabljenje inozemne potražnje počinje nagrizati, a to, uz trenutne korekcije na tržištu nekretnina, dodatno poziva na agresivnije djelovanje na oba fronta, fiskalnom i monetarnom, kako bi se stabilizirao rast i radna mjesta, posebice s obzirom na brzo slabljenje inflacije", kazao je Qu Hongbin, glavni ekonomist HSBC-a.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙