FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Negativni trendovi u stočarskoj proizvodnji

Autor: ivuc
OSIJEK, 1. prosinca 2011. (Hina) - Stočarska proizvodnja u istočnoj Hrvatskoj bilježi negativne trendove i taj će se problem očito morati predstaviti novoj vladi, jer nikome nije u interesu produžavanje takvoga stanja, zaključeno je u na današnjem sastanku u Osijeku strukovnih skupina stočarske proizvodnje te klaoničke industrije i prerade mesa osječke i vukovarske županijske komore.

Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad rekao je kako su, uz pojavu bolesti poput leukoze i svinjske kuge, razlozi ovakvih trendova nepravodobna isplata poticaja, nezadovoljstvo proizvođača otkupnim cijenama, posebice mljekara, te neadekvatna naknada šteta u stočarstvu.

Dodao je kako je prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije proizvodnja mlijeka u padu. Prošle je godine proizvedeno 623 milijuna litara, a u prvih devet mjeseci ove godine oko 470 milijuna litara, što govori da se, uz ukupnu proizvodnju, smanjio i broj proizvođača.

Napomenuo je kako govedarska proizvodnja stagnira, dok svinjogojstvo bilježi veliki pad proizvodnje, a upravo su ove dvije proizvodne grane trebale biti nositelji prihoda proizvođača u ruralnim sredinama.

S obzirom da se i dalje bilježi značajan uvoz mesnih prerađevina, ove okolnosti nisu dobri preduvjeti za ozbiljniju proizvodnju, te će se novoj vladi predočiti ova situacija budući da naše proizvođače čeka tržišna utakmica s konkurencijom iz Europske unije, kazao je Nad.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙