FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Newyorški Central park danas je mjesto bez kriminala

Autor: spuc
NEW YORK, 29. prosinca 2011. (Hina) - Central park - središnji park na Manhattanu koji su stanovnici najvećega američkoga grada godinama noću izbjegavali zbog nasilja i kriminala danas je park koji pulsira životom i danju i noću, piše u četvrtak "The New York Times".

Godine 1981. u tom se parku, koji se prostire na 3,5 četvornih kilometara, dogodilo 731 razbojstvo, ove je godine policiji prijavljeno 17 razbojstava, a posljednje ubojstvo zbilo se 2002.

"Ne sjećam se kada sam posljednji put primijetila nešto što bi u meni izazvalo nelagodu", kaže Fleur Bailey, brokerica sitnoga stasa koja svoja dva psa dalmatinca šeta parkom i u ponoć.

Parkom noću šetaju parovi uz svjetlo uličnih svjetiljaka, stazama oko jezera ljudi džogiraju, voze se biciklisti i kočije s konjima.

"Ovdje je zamorno sigurno", kaže Christopher Moloney, koji ponekad s posla prođe parkom i u tri ujutro pa i tada vidi ljude u parku.

Današnji šetači jedva se sjećaju jednog od najtežih napada u parku, kada je jedne večeri 1989. džogerica bila silovana i ostavljena da umre.

Po podatcima policije, tri četvrtine svih krađa odnose se na predmete ostavljene na klupama bez nadzora, što samo po sebi govori o osjećaju sigurnosti koji imaju posjetitelji parka. Policija smatra da je razlog znatno boljoj sigurnosti u parku u tome što je godinama povećavan broj policajaca u ophodnji, njihovo produljeno radno vrijeme i postavljene kamere. Zahvaljujući svim tim mjerama, newyorška policija očekuje da će ova godina biti rekordna po malom broju prijava za krađe u parku.

Uprava parka kaže da se u posljednjih 30 godina utrostručio broj posjetitelja, a među njima u večernjim satima znatno je povećan i udio žena i starijih osoba.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙