FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u Sloveniji ove godine dva posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. prosinca 2011. (Hina) - Inflacija mjerena porastom cijena osnovnih životnih potrepština u zadnjih 12 mjeseci u Sloveniji je ove godine iznosila 2 posto, objavio je u četvrtak državni statistički ured.

Inflacija na godišnjoj razini tako je nešto povećana u odnosu na 2010. godinu kada je iznosila 1,9 posto.

Prosječna godišnja inflacija na mjesečnoj razini je iznosila 1,8 posto. U četiri mjeseca u ovoj godini zabilježen je pad cijena, odnosno deflacija, najveća u prosincu kad su cijene osnovnih životnih potrepština pale za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Smirivanju inflacije krajem godine najviše su doprinijeli popusti cijena odjeće i obuće.

Tijekom godine najveća povećanja cijena zabilježena su kod tekućih goriva, stambenih troškova, alkoholnih pića, te duhanskih proizvoda. U kategoriji hrane i bezalkoholnih pića najveća povećanja cijena tijekom godine, od oko devet posto, zabilježena su kod mlijeka i jaja, šećera i ulja, kave i čaja, dok su svježe i prerađeno meso ove godine poskupjeli u prosjeku za 7,2 posto, izneseno je na konferenciji za novinare slovenskog statističkog ureda.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙