FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina usvojila mjere za održavanje rasta gospodarstva u sumornom globalnom okruženju

Autor: vmom
PEKING, 14. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Kineske vlasti u srijedu su obećale da će jamčiti gospodarski rast u uvjetima izuzetno sumornih prognozi vezanih uz globalno gospodarstvo u 2012. godini, i to nizom mjera za postizanje gospodarske stabilnosti usvojenih na netom završenoj godišnjoj konferenciji posvećenoj gospodarskoj politici.

Predstavljajući plan za drugo najveće svjetsko gospodarstvo u predstojećoj godini, kineske vlasti obećale su da će zadržati opreznu monetarnu politiku kao i proaktivnu fiskalnu politiku, uz istodobno očuvanje stabilnosti potrošačkih cijena. To je više manje u skladu s prijašnjim obećanjima.

"Gledajući iduću godinu, trend u globalnom gospodarstvu u cjelini je sumoran i složen. Prisutne su neizvjesnosti glede oporavka u globalnom gospodarstvu", stoji u službenom priopćenju sa konferencije koje je prenijela državna novinska agencija Xinhua nakon njezina završetka.

Vrijednost juana održavat će se 'uglavnom stabilnim', izmjene kamatnih stopa i tečaja će se nastaviti, nastavit će se se mjerama ublažavanja aktivnosti na tržištu nekretnina, izvoz će ostati snažan dok će se uvoz povećavati radi uravnoteženja trgovinske bilance, navodi se u priopćenju.

Kineski rast usporava tri tromjesečja zaredom a iduće bi godine, po procjenama ekonomista, trebao biti ispod devet posto po prvi put od 2001. godine.

Iako se inflacija poprilično smanjila, i to s 6,5 posto u srpnju na 4,2 posto u studenome, kineske vlasti, inače opsjednute stabilnošću, vrlo su oprezne kod donošenja mjera koje bi mogle potaknuti trend rasta inflacije.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙