FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: investitora gotovo da i nema

Autor: scvi
ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Sudeći po prometu dionicama u prva dva sata današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi, koji nije uspio premašiti ni milijun kuna, investitora gotovo da i nema, dok Crobexi produbljuju svoje minuse od početka godine.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,61 posto, na 1.725 bodova, a Crobex10 0,42 posto, na 969 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 953.000 milijuna, što je otprilike upola manje nego jučer u ovo doba.

„U prva dva sata trgovanja promet na domaćoj burzi nije dosegnuo niti milijun kuna. Investitora gotovo da i nema. S tehničkog aspekta, Crobex bi mogao naći potporu u rasponu između 1.720 i 1.706 bodova, gdje se nalaze njegova ovogodišnja dna. Probije li te razine, sljedeća potpora mu se nalazi tek na 1.650 bodova“, ističe Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Kako dodaje, moguće je da će posljednja dva trgovinska dana u ovome tjednu investitori uljepšavati svoje investicijske portfelje, što bi moglo barem donekle ublažiti gubitke Crobexa od početka godine.

Crobex indeks je od početka godine na gubitku 18,25 posto, a Crobex10 16 posto.

Do podneva je s tek dvije dionice ostvaren promet iznad 100.000 kuna – HT-a i Ine. Pritom je dionici HT-a, uz promet od 367.000 kuna, cijena oslabila 0,13 posto, na 240 kuna. Dionici Ine, uz promet od 292.000 kuna, cijena se spustila 0,5 posto, na 3.800 kuna.

Na europskim burzama najvažniji indeksi izbrisali su jutrošnje gubitke, zahvaljujući uspješnoj aukciji talijanskog kratkoročnog duga. Tako je londonski Ftse indeks trenutno u plusu 0,6 posto, pariški CAC 0,9 posto, dok frankfurtski DAX stagnira.

„Obujam trgovanja izrazito je slab i na inozemnim burzama. Od gospodarskih vijesti, najvažnija je današnja uspješna aukcija talijanskog kratkoročnog duga. Investitori su upisali 9 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 6 mjeseci, po kamatnoj stopi od 3,251 posto“, navodi Laća.

S obzirom da je kamatna stopa na talijanske trezorske zapise otprilike upola niža nego na prethodnoj aukciji, a da je odnos ponude i potražnje dosegnuo čak 1,69, Laća ističe kako je očito dio novca od jeftinih pozajmica koje je Europska središnja banka odobrila europskim bankama završio i na tržištu obveznica.

„Ipak, investitori su oprezni pred sutrašnju aukciju talijanskog dugoročnog duga. Nove smjernice investitorima će dati i današnji podaci o tjednoj nezaposlenosti i kućama u izgradnji u SAD-u te o PMI indeksu proizvodne aktivnosti za čikašku regiju“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙