FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadarsko sveučilište novcima iz fondova EU-a do novog kampusa

Autor: barn
ZADAR, 23. prosinca 2011. (Hina) - Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić na današnjoj je konferenciji za novinare objavio da je toj ustanovi odobren zajam iz strukturnih europskih fondova za prvu fazu izgradnje novoga kampusa.

"Ovo je vjerojatno najvažnija prekretnica u razvoju zadarskoga sveučilišta", kazao je rektor Uglešić. Koji je točno iznos konačno odobren sveučilištu, još se točno ne može reći, no najviša svota može iznositi 90 milijuna eura, istaknuo je rektor Uglešić. Kako je rekao, to je jedini projekt odobren Hrvatskoj iz "Investicijskog okvira za zapadni Balkan", a iz naše zemlje bilo je osam prijavljenih. Sveučilištu su odobrena nepovratna sredstva od 800.000 eura za izradu studijsko-projektne dokumentacije.

Time je načelno, objasnio je rektor Uglešić, odobren i zajam za izgradnju prve faze novoga kampusa, a to će biti multimedijski centar s knjižnicom.

"Trebalo je duže vrijeme za pripremu, sveučilište je prijavu predalo u kolovozu prošle godine, a odobrena je u Bruxellesu početkom prosinca kao jedna od 48 prijavljenih s područja zapadnog Balkana, a jedina odobrena za našu zemlju", istaknuo je rektor. Smatra kako je to velik iskorak u razvoju i zadarske županije i Hrvatske, ali i međunarodno priznanje zadarskom sveučilištu kao obrazovnoj ustanovi.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić izrazio je zadovoljstvo što je donošenje urbanističkog plana uređenja novoga kampusa pridonijelo promicanju projekta i ponos što se sveučilište izborilo za njegovu provedbu.

"Osim gradskih pomogle su i županijske i državne vlasti koje su sudjelovale u prijavi", napomenuo je rektor Uglešić, dodavši da je, ako prva faza bude uspješno izvedena, vrlo moguće da se sveučilištu odobri novac i za daljnje uređenje kampusa, izgradnju dvaju studentskih domova te zgrade tehničkih i prirodnih znanosti. U konačnici, nadaju se čelni ljudi sveučilišta i grada, Europska bi unija za zadarski novi kampus mogla izdvojiti 225 milijuna eura, a zamišljeni rok dovršetka gradnje je 2030.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙