FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Mandatar Zoran Milanović jutros je u Hrvatskom saboru predstavio program svoje vlade i njezine članove, te saborske zastupnike zamolio da im izglasuju povjerenje. U uvodnim riječima Milanović je poručio da na predstavljanje vlade i njezina programa gleda kao na ogromnu odgovornost, ali istovremeno i ogromnu radost i šansu. "Kriza uvijek ima element prijetnje i element šanse, želimo da ovo bude šansa", poručio je Milanović, ističući kako Hrvatska danas okreće novu stranicu i novo poglavlje u političkoj povijesti naše mlade države.

Milanović je kazao kako se program vlade za koji traži povjerenje Sabora svodi prije svega na to da Hrvatska više ovako ne može funkcionirati i trošiti novac koji nije zaradila. "Hrvatska nije zemlja u kaosu, u malo je boljoj situaciji od nekih država EU, ali i u opasnoj situaciji i na prekretnici. Hrvatske javne financije su prenapregnute i na ovakav način se više ne možemo zaduživati jer nam naprosto više nitko novac dati neće, a kada bi nam ga i dao pod uvjetima koji nam se otvaraju, mi ga ne bismo mogli vraćati", poručio je. Za izlazak iz začaranog kruga duga, nesolventnosti i gospodarske stagnacije potrebno je, naglasio je, puno odlučnosti, jasna vizija i mjere, ali i malo sreće. Istaknuo je kako Hrvatska mora ograničiti javnu potrošnju, konsolidirati proračun, smanjiti proračunske deficite, razvijati se i rasti.

Vlada predsjednika SDP-a Zorana Milanovića imala bi 20 ministarstava i 22 člana - uz premijera četiri su potpredsjednika vlade te 20 ministara, a troje potpredsjednika ujedno su i ministri.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović uputio je božićnu i novogodišnju čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama i operacijama NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda. Uz ostalo navodi kako je godina koju ispraćamo za suvremenu, demokratsku Republiku Hrvatsku po mnogočemu posebna. Uz ostalo, tijekom godine okončan je pregovarački proces i u prosincu potpisan Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji", ističe Predsjednik . "Sve to naglašavam s posebnim ponosom upravo u ovoj čestitki vama, pripadnicima Oružanih snaga, sudionicima zahtjevnih i rizičnih operacija i misija usmjerenih stabiliziranju prilika u područjima, društvima i državama u kojima ste angažirani, vama čije umijeće, znanje i vještine jesu angažirani u svrhu očuvanja mira, sigurnosti i stabilnosti, u cilju stvaranja uvjeta za život dostojan suvremenog čovjeka građanima država u kojima djelujete, u širem smislu, u korist sigurnosti svih nas građana Hrvatske i građana partnerskih i savezničkih društava i država", kaže se uz ostalo u čestitki predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem u božićnoj i novogodišnjoj čestitki građanima Republike Hrvatske, upućenoj u ime svih saborskih zastupnica i zastupnika, te u njegovo ime navodi kako na izmaku kalendarske godine kršćanski blagdan Božića unosi u domove vjernika ljubav, mir, nadu i radost. "To su Božićne poruke ohrabrenja, obnove snage i novog početka. Stoga su one lako razumljive i prihvatljive svim ljudima dobre volje koji su spremni priteći u pomoć siromašnima, slabijima i bolesnima. A takvih, kojima je pomoć hitno potrebna, u našoj je Hrvatskoj, uslijed svjetske financijske krize i ekonomskih lomova u našem vlastitom dvorištu, nažalost, mnogo", stoji uz ostalo čestitci.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je danas prigodnu čestitku Zagrepčanima povodom božićnih i novogodišnjih blagadana poručivši kako je smisao Božića upravo u tome da nas taj blagdan u ovim teškim vremenima osokoli i potakne istinske ljudske vrijednosti. "Vjerujem da radom i zajedništvom, uz samopoštovanje i povjerenje u vlastite snage, možemo do boljeg sutra", ističe gradonačelnik.

RIJEKA - Na Županijskom sudu u Rijeci danas je na četiri godine zatvora nepravomoćno osuđen Mićo Cekinović, nekadašnji pripadnik srpskih paravojnih postrojba, zbog počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Slunja i okolice u studenom 1991. godine. Cekinović je proglašen krivim zato što nije, kao zapovjednik postrojbe srpske teritorijalne obrane Primišlja, koja je bila dio paravojnih formacija tzv. SAO krajine, spriječio ubojstvo hrvatskog civila Pavla Ivšića, kao i za zlostavljanje, premlaćivanje i nezakonito zatvaranje drugih civila, paljenje kuća i uništavanje imovine te protjerivanje stanovništva Slunja i okolice hrvatske nacionalnosti 1991. Navode iz Cekinovićeve obrane da je pomagao nekim hrvatskim civilima sutkinja Ika Šarić je odbacila, rekavši kako "Cekinović nije nikoga spasio osim sebe". Cekinović se nalazi u pritvoru u Rijeci te mu je pritvor produljen.

ZAGREB - Nacionalna Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu objavila je javni natječaj za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2011./2012. s posebnim naglaskom na stipendijama za deficitarna zanimanja za koja se dodjeljuje 338 od ukupno 408 stipendija. Učenicima i studentima stipendije će isplaćivati u 10 mjesečnih rata, u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Najviše stipendija namijenjeno je deficitarnim zanimanjima, za strojarstvo, elektrotehniku, računarstvo, farmaciju, doktor medicine, anglistiku, germanistiku, matematiku, fiziku.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙