FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanske banke uzele 116 milijardi eura zajmova ECB-a

Autor: dhai
RIM, 22. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Više od desetak talijanskih banaka, uključujući i vodeće kreditore UniCredit i Intesa Sanpaolo, uzele su više od 116 milijardi eura novih trogodišnjih zajmova koje je u srijedu na aukciji ponudila Europska središnja banka (ECB), što je gotovo četvrtina od njihovog ukupnog iznosa, rekla su za Reuters tri izvora s izravnim saznanjima o tome.

ECB-ova prva ponuda trogodišnjih zajmova u srijedu je izazvala veliku potražnju, pa su se 523 banke zadužile za ukupno 489 milijardi eura, što je pobudilo nade da se kreditna kriza može izbjeći kao i da se novac može iskoristiti za kupnju talijanskih i španjolskih obveznica.

"To je 116 milijardi eura", rekao je jedan viši bankarski izvor za Reuters. Dva druga izvora potvrdila su taj iznos.

Talijanska brojka uključuje 40,4 milijardi eura bankovnih obveznica koje su korištene kao kolateral za zajmove. No, banke također mogu ponuditi i druge vrste osiguranja za kredite ECB-a, kao što su, primjerice, državne obveznice.

Dokument iz talijanske burze - Borsa Italiana, je pokazao da je 14 banaka izlistalo bankovne obveznice s državnim jamstvom na tržištu obveznica, što je preduvjet da te obveznice budu prihvaćene kao kolateral za nove kredite ECB-a.

Najveći iznos, 12 milijardi eura, od države zajamčenih obveznica izlistala je banka Intesa Sanpaolo, koja je potvrdila da ih je iskoristila kao kolateral za zajmove.

Dokument s burze pokazuje da je Banca Monte dei Paschi di Siena izlistala 10 milijardi eura obveznica, dok je UniCredit izlistao 7.5 milijardi eura obveznica.

Među ostalih 14 banaka su Banco Popolare s obveznicama vrijednim 3 milijarde eura, Banca Popolare di Sondrio, Banca Etruria, Banca Popolare Dell'Emilia Romagna i Credito Emiliano, navodi Reuters.

UniCredit i talijanska udruga banaka odbacili su ideju da će svježa i jeftina ECB-ova likvidnost potaknuti banke da kupuju više državnog duga.

"Uvjeren sam da treba podržati likvidnost realnog gospodarstva i na taj način izbjeći kreditnu krizu", izjavio je glavni izvršni direktor UniCredita, Federico Ghizzoni, u intervjuu za radio u srijedu.

Glavni direktor bankarske lobističke udruge ABI, Giovanni Sabatini, rekao je novinarima da "pravila Europske agencije za banke (EBA), odvraćaju od kupnje državnih obveznica, tako da ni važna ECB-ova injekcija likvidnosti od gotovo 500 milijardi eura, ne može biti upotrebljena za potporu državnom dugu".

"EBA je stvorila taj problem: nova toksična imovina su državne obveznice, u očima tržišta. Banke ne samo da neće povećati svoju izloženost, već će je vjerojatno smanjiti, a to stvara potencijalni problem za refinanciranje državnog duga", dodao je Sabatini.

Talijanske banke imaju 192 milijarde eura domaćih državnih obveznica u svojim bilancama, od čega je 160 milijardi eura raspoređeno na pet najvećih banaka. Talijanske banke od srpnja stalno povećavaju ovisnost od posuđivanja od ECB-a, otkako se Italija sve dublje uvlači u dužničku krizu eurozone a njihov pristup tržištu duga je zamrznut. U studenom je ECB-ovo financiranje talijanskih banaka naraslo na 153 milijarde eura, sa 111 milijardi eura prethodnog mjeseca. U lipnju je ono iznosilo samo 41 milijardu eura.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙