FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Havelova komemoracija u petak u praškoj katedrali

Autor: vkla
PRAG, 19. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Službeni oproštaj od preminulog bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, začetnika "Baršunaste revolucije" 1989., održat će se u petak u katedrali Sv. Vida u Praškom dvorcu, priopćio je glasnogovornik ureda predsjednika Radim Ochvat.

"Svečani oproštaj od predsjednika Havela bit će u petak 23. prosinca u 12 sati u katedrali Sv. Vida". U katedrali će se održati misa zadušnica i potom privatna ceremonija na krematoriju, kazao je praški nadbiskup Dominik Duka.

Vaclav Havel će najvjerojatnije biti pokopan u obiteljskoj grobnici na praškom groblju Vinohrady, javili su češki mediji.

Premijer Petr Nečas je 21. 22. i 23. prosinca proglasio nacionalnim danima žalosti, a sve je građane pozvao da u podne u petak minutom šutnje odaju počast tom komunističkom disidentu, vođi revolucije, predsjedniku, piscu i humanistu.

Susjedna je Slovačka petak, dan Havelova pogreba, također proglasila nacionalnim danom žalosti.

Havel je umro u snu u nedjelju ujutro u 75. godini, od komplikacija nakon duge bolesti. Od 1989. do 1992. bio je deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. bio je predsjednik Češke u dva mandata.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙