FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rukopis Charlotte Bronte prodan za milijun eura

Autor: gvla
ZAGREB, 16. prosinca 2011. (Hina) - Minijaturni rukopis engleske književnice Charlotte Bronte čiji se romani smatraju britanskim književnim standardima, napisan kada je imala 14 godina, prodan je na dražbi u londonskom Sotheby'su za 690 tisuća funta (milijun eura), što je više nego dvostruko iznad njegove procijenjene vrijednosti, piše britanski Guardian.

Jednu od ukupno šest minijaturnih knjižica iz serije "Young Men's Magazines" (časopisi za mladiće) kupio je muzej pisama i rukopisa La Musee des Lettres et Manuscrits u Parizu, nadmašivši za samo 20 tisuća funta ponudu muzeja Bronte Parsonage Museum, čije je sjedište u autoričinom nekadašnjem domu u Haworthu u West Yorkshireu.

Radnja rukopisa, datiranog u godinu 1830., smještena je u Glass Town, "stakleni grad" izmišljenog svijeta koji je Charlotte osmislila zajedno s bratom Branwellom i dvjema sestrama Anne i Emily (autoricom "Orkanskih visova") o kojem su kao djeca pisali članke i pjesme, te opsežne i kompleksne sage, što ih je pripremilo za zvanja iz književnosti u kasnijem životu i stoga su smatrani važnim za razumijevanje njezina književnog razvoja.

Charlotte je napravila ukupno šest rukom pisanih izdanja toga časopisa. Ovaj primjerak sadrži četiri tisuće riječi raspoređenih na 19 stranica veličine dlana.

Dosad nepoznat rukopis nalazio se u privatnoj zbirci a sadrži ideje kasnije uobličene u romane. Tom su akvizicijom ujedno potpuno ugušene nade da će se rukopis vratiti u Britaniju i pridružiti autoričinoj tamo čuvanoj ostavštini.

"Posebno smo razočarani jer je riječ o jednom iz serije rukopisa, od kojih mi imamo četiri, dok lokacija još jednog ostaje nepoznata", kazao je direktor Bronte Parsonage muzeja Andrew McCarthy. "Prava je šteta što im se ovaj neće pridružiti".

La Musee des Lettres et Manuscrits rukopis planira u siječnju predstaviti javnosti.

Najstarija od tri sestre Bronte koje su se bavile književnošću, Charlotte Bronte (1816.-1855.) najpoznatija je po romanu Jane Eyre (1847.), smatranog važnim ranim feminističkim romanom. Napisala je još romane "Shirley" (1849.), "Villette" (1853.) i "Profesor", napisan prije Jane Eyre, no odbijen od mnogih izdavačkih kuća, te izdan posmrtno 1857.

(Hina) xgvla ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙