FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Legitimitet i politička moć danas"

Autor: mkov
ZAGREB, 15. prosinca 2011. (Hina) - Znanstveni skup "Legitimitet i politička moć danas" koji je organizirao Odjel za politologiju Matice hrvatske, održava se danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Na skupu izlažu Mladen Nekić o legitimnosti politike i općoj dobrobiti naroda, Jure Vujić o krizi političke ideje i sutonu res publicae, Stjepan Vukas o demokratskom legitimitetu ili real-demokraciji, Antun Abramović o utjecaju tajnih društava na suvremenu globalnu politiku, Ivo Banac o hrvatskoj medijskoj manipulaciji, Slaven Letica o paklenskoj ulozi slikotvora i spin-doktora u stvaranju kronične krize legitimiteta, Tomislav Sunić o religiji ljudskih prava te Amir Riđanović o populizmu.

Govoreći o manipulaciji u hrvatskim medijima prof. Banac je naveo dekonstrukciju i konstrukciju kao vrste manipulacija.

Prvu je ilustrirao tekstovima Darka Pavičića koji je, kako je ustvrdio, u slučaju benediktinskoga samostana Dajla, vodio kampanju protiv kardinala Josipa Bozanića i dijela članova kurije. "Mnogi navodi u Pavičićevim tekstovima su povijesno netočni", rekao je dodavši kako Grgur Ninski, De Dominis ili Strossmayer nisu vodili hrvatsku protuvatikansku politiku.

Ocijenio je kako su sličnu funkciju u Večernjem listu imali i napisi o navodnoj predaji Titove političke škole iz Kumrovca kardinalu Bozaniću te isticanje otkaza samohranoj majci, s čime, kako je rekao, kardinal Bozanić, doista nije ništa imao. "Riječ je o sistematičnim napadima, koji imaju za ulogu rušenje ugleda jednom velikodostojniku Katoličke crkve", rekao je dodavši kako iza takvih kampanja stoje centri u Austriji i bosanskohercegovačko izdanje tog lista.

Kao primjer manipulativnoga konstruiranja naveo je izdanja EPH grupe, posebno istaknuvši Slobodnu Dalmaciju, koja je po Bančevim riječima vodila aktivnu izbornu kampanju u korist don Ivana Grubišića.

Ustvrdio je kako se to posebno isticalo u tekstovima Milorada Bibića, Ante Tomića i Damira Pilića. "Slobodana Dalmacija je manipulirala i anketama", ocijenio je dodavši kako na primjer preko sociologa Renata Matića i Anđelka Milardovića zastupa teze o smrti kapitalizma te poziva na obnovu socijalističkoga komunizma.

Banac je ocijenio kako ta novina ima i cenzure, jer kad je Denis Kuljiš htio odgovoriti na "jedan od najogavnijih tekstova zadnjih godina u Hrvatskoj", autora Ante Tomića, Slobodna Dalmacija nije htjela Kuljišu objaviti tekst.

Banac smatra kako su načini manipuliranja medija u Hrvatskoj neograničeni pa tvrdi kako je to jedna od većih tragedija sadašnjeg hrvatskog trenutka.

Prof. Slaven Letica je ustvrdio da je Slobodna Dalmacija, nakon što se preselila u Dugopolje, postala medijska bojna Splitskog partizanskog odreda, kojoj je ideal Pol Pot. Njezini novinari su skupina za specijalna stanja, ocijenio je dodavši kako je odmah nakon objavljivanja teksta u Večernjem listu o napredovanju Eugena Pusića u NDH i nepotrebne polemike s njegovom kćerkom, Slobodna Dalmacija otvorila prostor Slavku Goldsteinu, koji tvrdi da je, iz osobnih razgovora s Pusićem, ovaj bio gotovo Mata Hari.

Po Letičinim riječima, da je slučajno NDH dobila rat, Eugen Pusić bi vjerojatno bio ministar policije ili budući poglavnik, što je ilustrirao psihologijom gubitnika, koja se očitovala i u izbornoj noći, kad je Josip Manolić u stožeru Kukuriku koalicije izjavio kako je on uvijek na strani pobjednika.

Govoreći o legitimitetu, Letica je podsjetio kako su na primjer pravaške stranke sa 130 tisuća glasova dobile samo jedan mandat u Saboru, dok je Kukuriku ili "Kukulele" koaliciji trebalo oko 10 tisuća glasova za jedan mandat. "Legitimna vlast će voditi nelegitmne politike," ocijenio je dodavši kako su u Hrvatskoj samo dva natpolovična legitimiteta - onaj predsjednika Ive Josipovića i Zorana Milanovića.

Kao kuriozitet u demokratskom svijetu naveo je visoke stope "opravdanja legitimiteta" zadnjih 11 godina u Hrvatskoj. "Tako Josipović ima stopu opravdanja gotovo 80 posto", rekao je dodavši kako je ta stopa istovjetna opravdanosti u slučaju Pola Pota, Tita ili Vladimira Bakarića.

Ocijenio je kako spin-doktori lažu, varaju i potkupljuju medije, kako bi stvarali dobar imidž o svojim kandidatu te ustvrdio kako su danas zatvoreni svi kanali pristupa medijima u Hrvatskoj.

(Hina) xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙