FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska upozorava Siriju da ne izaziva regionalnu krizu

Autor: bcav
BEIRUT, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Turska je u petak upozorila Siriju da će se morati zaštititi ako sukobi sirijske vlade s prosvjednicima zaprijete regionalnoj sigurnosti i pokrenu val izbjeglica na njezinim granicama.

Najmanje petero Sirijaca ubijeno je pošto su prosvjednici izašli na ulice nakon molitve petkom i uoči općeg štrajka najavljenog za subotu, objavili su protuvladini aktivisti iz Londona.

U gradu Homsu, središtu pobune protiv sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, prosvjednici su izvikivali slogane "Sirija želi slobodu" i "Bašar je neprijatelj čovječnosti", prenijela je televizija Al Džazira.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nije rekao što bi Turska mogla učiniti, ali je jasno dao do znanja da se neće susprezati od toga da zaštiti regionalnu sigurnost od nereda u Siriji. Turska ima 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom.

"Turska se ne želi miješati ni u čije unutarnje stvari, ali - ako se poveća opasnost za regionalnu sigurnost - nećemo si moći priuštiti taj luksuz da stojimo po strani i promatramo", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari.

"Ako vlada koja se bori protiv vlastitoga naroda i stvara izbjeglice ne dovodi u pitanje samo svoju sigurnost, nego i sigurnost Turske, tada imamo odgovornost i ovlast reći im: 'Sad je dosta!'" upozorio je turski ministar.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙