FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benediktu XVI. poziv da posjeti Libanon

Autor: rtom
RIM, 28. studenog 2011. (Hina/AFP) - Libanon je u ponedjeljak pozvao Benedikta XVI. da posjeti tu zemlju iduće godine, objavili su suradnici libanonskog premijera Nadžiba Mikatija koji je pozivnicu svoga predsjednika Michela Sleimana uručio ujutro na audijenciji kod Pape.

Zasad nije objavljeno je li poziv prihvaćen, no iz obaviještenih izvora doznaje se da se u Vatikanu razgovara o jednome putovanju u travnju na kojem bi Benedikt XVI. trebao biskupima Bliskog istoka predati zaključke prošlogodišnje biskupske sinode o toj regiji.

Libanonski premijer, sunitski musliman, predstavio je Papi 18-člano izaslanstvo, među kojima je bilo 13 članova njegove obitelji te nekoliko djece.

Od sinode 2010., položaj kršćana na istoku postao je još osjetljiviji i mnogi se kršćani žele iseliti zbog prijetnji islamističkih pokreta, ali i zbog teškoga gospodarskog stanja.

Vrlo utjecajni kršćani čine manje od 40 posto stanovništva Libanona koji je stoljećima zemlja suživota različitih religija.

Stanje je još složenije otkako režim susjedne Sirije krvavo guši prodemokratske prosvjede. Kršćani u Libanonu podijeljeni su oko stajališta prema sirijskom režimu.

Prihvati li Vatikan poziv, bit će to prvi Benediktov posjet Libanonu, a drugi regiji. U svibnju 2009., Papa je bio u povijesnome posjetu Jordanu, Izraelu i okupiranim palestinskim područjima.

Krajem iduće godine Benedikt XVI. trebao bi posjetiti Kubu i Meksiko.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙