FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Sport u 12.30 sati

Autor: dlug
ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

ZAGREB - Krunoslav Jurčić smijenjen je s mjesta trenera nogometnog kluba Dinama nakon sinoćnjeg katastrofalnog poraza od Lyona u Zagrebu. Odmah nakon utakmice 6. kola Lige prvaka s Lyonom koju je Dinamo izgubio čak sa 7:1, u Plavom salonu sastali su se predstavnici Izvršnog i Nadzornog odbora GNK Dinama te su jednoglasnom odlukom izglasali nepovjerenje treneru prve momčadi Krunoslavu Jurčiću, objavio je klub na internetskim stranicama. "U ime Dinama ispričavam se svim navijačima za ovu sramotu koju smo im večeras priuštili", prenose klupske stranice izjavu izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. Dinamo je u utakmici s Lyonom upisao najteži europski poraz u povijesti kluba, te jedan od najtežih u povijesti Lige prvaka. Otkad je na snazi sadašnji format Lige prvaka najuvjerljiviji poraz doživio je Bangor City koji je izgubio od HJK Helsinkija s 10:0 u kvalifikacijama ovoga ljeta. U natjecanju po skupinama najveći poraz doživio je Bešiktaš, izgubivši od Liverpoola 8:0 u sezoni 2007/08. Dinamo Europu napušta sa šest poraza i gol-razlikom od minus 19 (3-22), što ga čini najgorom momčadi u 20 godina postojanja Lige prvaka. Nikad nijedan klub u tom natjecanju nije primio 22 gola u šest utakmica. Oboren je i rekord u negativnoj gol-razlici, primat je dosad držao Spartak s minus 17.

ZAGREB - Nogometaši Dinama niti ove sezone nisu uspjeli 'prezimiti' u Europi, no postali su najgora momčad Lige prvaka svih vremena. U dosadašnjih 20. izdanja najelitnijeg europskog natjecanja "Starog kontinenta" 15 momčadi je natjecanje po skupinama okončalo bez ijednog boda, no 'modri' su ostvarili uvjerljivo najgoru razliku pogodaka. U šest susreta Dinamo je zabio tri, a primio čak 22 gola, pri čemu je samo u zadnje dvije utakmice protiv Real Madrida i Lyona dobio 13 golova. Do sada je taj neslavni rekord držao moskovski Spartak koji je u sezoni 2002/03. upisao šest poraza uz razliku pogodaka 1:18, no hrvatski prvak je nadmašio Ruse za dva gola. Dinamo se može 'pohvaliti' s još tri neslavna rekorda. Primio je najviše golova u natjecanju po skupinama u povijesti Lige prvaka, čak 22 što je prosjek od 3.66 po utakmici, ima najgoru razliku pogodaka -19 i doživio je najteži domaći poraz. Dinamo je bio i na rubu još jednog rekorda najtežeg poraza uopće. Od kada je na snazi sadašnji format Lige prvaka najuvjerljiviju pobjedu je ostvario HJK Helsinki protiv Bangor Cityja 10:0 u kvalifikacijama ovoga ljeta. U natjecanju po skupinama najveću pobjedu je ostvario Liverpool protiv Bešiktaša 8:0 u sezoni 2007/08.

ZAGREB - Napadač Lyona Bafetimbi Gomis upisao se u povijest Lige prvaka kao vlasnik najbržeg 'hat-tricksa'. Napadaču 'lavova' je trebalo svega sedam minuta da postigne tri gola u susretu protiv zagrebačkog Dinama. Gomis je utakmicu zaključio sa četiri gola postavši tek sedmi igrač koji je u jednoj utakmici LP zabio četiri gola. Prije njega to su uspjeli i Marco van Basten, Simone Inzaghi, Ruud van Nistelrooy, Andrej Ševčenko, Lionel Messi, te naš Dado Pršo. Dosadašnji vlasnik najbržeg 'hat-tricksa' u Ligi prvaka bio je napadač Blackburn Roversa Mike Newell koji u prosincu 1995. protiv Rosenborga zabio tri gola za 9 minuta.

ZAGREB - Mladi veznjak Dinama Mateo Kovačić postao je drugi najmlađi strijelac u povijesti Lige prvaka. Kovačić je u susretu protiv Lyona zabio jedini gol za 'modre' u porazu 1:7 sa 17 godina i 215 dana. Rekord i dalje drži ganski nogometaš Peter Ofori-Quaye koji je 1997. godine zabio gol za Olympiacos protiv Rosenborga sa 17 godina i 194 dana. "Što reći nakon ovakve utakmice ? Dali smo sve od sebe, no nije išlo. Bilo je tužno. U drugom poluvremenu smo primili čak šest godina, nikada nismo bili tako nemoćni. Zaista nikome nije do priče," kazao je Kovačić koji je postao najmlađi Dinamov strijelac u Ligi prvaka. Do sada je to bio Mihael Mikić koji je 7. studenog 1998. zatresao mrežu Porta s nepunih 19 godina.

ZAGREB - Nizozemski mediji šokirani su debaklom zagrebačkog Dinama protiv Lyona (1:7) zbog čega je Ajax ispao iz osmine finala Lige prvaka. Neki idu toliko daleko da optužuju 'modre' za puštanje utakmice i uzimanje mita. Najtiražni nizozemski dnevnici De Telegraaf i Algemeen Dagblad čak su na svojim naslovnim stranicama objavili fotografije Domagoja Vide kako nakon jednog gola Lyona namiguje francuskom napadaču Bafetimbiju Gomisu. De Telegraaf je objavio i Vidinu fotografiju iz vremena dok je igrao za Osijek kako izlazi iz jedne hrvatske kladionice uz tekst "namigivanje igrača koji voli kockati". Algemeen Dagblad je angažirao bivšeg nizozemskog reprezentativca Youria Muldera koji je analizirao sporne situacije i izrazio sumnju u regularnost pobjede francuskog sastava. Sumnju u uvjerljivi trijumf Lyona izrazio je i list De Volkskrant. Trener Ajaxa Frank de Boer bio je šokiran kada je saznao za rezultat utakmice u Zagrebu. De Boer je za De Telegraaf naglasio kako shvaća da je gotovo nemoguće dokazati da je Dinamo namjerno pustio utakmicu, no smatra kako bi trebalo pokrenuti istragu.

"Teško je nešto dokazati, no rezultat 7:1 na ovoj razini natjecanja je zaista rijetkost. Posebice što je Dinamo prvo poluvrijeme odigrao sjajno," kazao je strateg 'kopljanika'.

PARIZ - Francusko Tijelo za kontrolu online igara (Arjel) objavilo je u četvrtak da pokreće "provjere" vezane za sinoćnju utakmicu skupine D Lige prvaka i visoku pobjedu Lyona protiv Dinama od (1-7) u Zagrebu što je francuskom klubu donijelo plasman u osminu finala Lige prvaka.

L'Arjel, "jamac čestitosti u sportskom klađenju pokreće trenutačno provjere čiji bi ishod trebao biti poznat krajem poslije podneva", izjavio je za agenciju France Presse glasnogovornik tog tijela, dodajući kako je takva procedura uobičajena u slučaju "netipičnog rezultata u nekom sportskom natjecanju". "Kao u svakom netipičom slučaju u nekom sportskom natjecanju Arjel provjerava je li bilo neuobičajene aktivnosti na razini nekih oklada koje su mogle kladioničarima nanijeti štetu", objavio je Arjel. Izgledi Lyona u skupini D da se plasira u osminu finala bili su izuzetno slabi prije utakmice jer mu je bila potrebna visoka pobjeda, dvostruko veća od poraza kojeg bi Ajax iz Amsterdama doćivio u susretu protiv real Madrida. Izgledi su se činili još slabijima kada je mladi Dinamov igrač Mateo Kovačić zabio za Dinamo u 40. minuti. Ali Lyonu je tada trebalo sedam pogodaka, što mu je i uspjelo zahvaljujući Bafetimbiju Gomisu koji je zabio četiri gola i tako ostvario jedna od najnevjerojatnijih scenarija u povijesti nogometa. Taj rezultat od 7-1 je jedna od najvećih uspjeha od početka Lige prvaka, do sada je jedino Marseillu uspjelo u gostima zabiti sedam golova i to protiv Žiline 2010. (7-0).

ZAGREB - Francuski mediji u osvrtu na sinoćnju utakmicu Lige prvaka u skupini D između Dinama i Lyona ističu "čudo" koje je omogućilo francuskom klubu plasman u osminu finala tog velikog europskog natjecanja, a gotovo da se i ne spominje slaba igra zagrebačkog kluba. Sportski časopis "L'Equipe" piše kako je Lyon bio "tehnički superiorniji, brojčano nadmoćniji i na kraju puno poduzetniji od Dinama". "Lyon je odigrao sjajno drugo proluvrijeme, a Dinamo je bio potpuno demobiliziran po povratku iz svlačionica", dodaje "L'Equipe". Sportski web portal Football.fr navodi neke rekorde koji su ostvareni na sinoćnjoj utakmici. Tako ističe kako je Gomis postao sedmi igrač kojem je uspjelo na jednoj utakmici postići četiri pogotka. Prije njega to je uspjelo i jednom Hrvatu Dadi Prši, a osim njemu i Marcu van Bastenu, Simonu Inzaghiju, Ruudu van Nistleroyu, Andreju Ševčenku i Lionelu Messiju. Dnevnik "Le Monde" ističe , kao i većina ostalih medija, kako je jučerašnji uspjeh Lyona u Zagrebu "jedna od najvećih pobjeda u povijesti francuskog nogometa. "Gomis i suigrači će se dugo sjećati te hladne večeri u Zagrebu", piše "Le Monde". "Lyon je kontrolirao utakmicu nasuprot Zagrepčana koji su potpuno razočarali i bili promatrači vlastite propasti", ocjenjuje "Le Monde", dodajući da je Lyon postao drugi klub, nakon Olympiquea iz Marseilla, koji je u Ligi prvaka u gostima uspio zabiti sedam golova. Osim toga, Lyon je zadnji put zabio sedma golova u nekoj europskoj utakmici 2005. godine, napominje "Le Monde". Naslov u francuskom dnevniku "Le Figaro" je: Drugo Lyonovo nadrealno poluvrijeme". "U drugom poluvremenu Dinamo se u potpunosti predao, a Lisandro, Gomis i Briand su zabijali", dodaje "Le Figaro".

ZAGREB - Nakon što je Dinamo zaključio nastup u Ligi prvaka najtežim porazom u povijesti kluba, izvršni predsjednik kluba Zdravko Mamić ispričao se navijačima. "U ime Dinama ispričavam se svim navijačima za ovu sramotu koju smo im priuštili," kazao je Mamić, te dodao:" Sram me načina na koji smo zaključili sezonu. Nanijeli smo klubu i navijačima veliku sramotu." Vodstvo kluba je nakon poraza od Lyona (1:7) uručilo otkaz treneru Krunoslavu Jurčiću, a kao novi strateg 'modrih' najglasnije se spominje Josip Kuže. "Stav Nadzornog i Izvršnog odbora je bio jedinstven, odličili smo raskinuti suradnju s Jurčićem," kazao je Mamić.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙