FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

TOKIO

Japan, inače poznat po dugovječnim ljudima, ovog je tjedna zabilježio odlazak još jednog doajena, najstarijeg psa na svijetu koji je uginuo navršivši 26 godina i devet mjeseci. Pas, mješanac imenom Pusuke, uginuo je u ponedjeljak poslijepodne. Budući da je pseći vijek puno kraći od ljudskog, može se reći da je Pusuke živio 120 godina, kada bi se njegove godine preračunale u ljudske, pišu u četvrtak japanski mediji. Životinja je nedugo pred smrt naglo prestala jesti i teško je disala, rekla je njezina vlasnica Yumiko Shinohara koja je njegovala Pusuke. Pusuke je lani uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji pas na svijetu.

SAN FRANCISCO

Oko 1000 asteroida dovoljno velikih da uzrokuju katastrofalnu štetu ako udare u Zemlju nalaze se relativno blizu našeg planeta, objavila je u srijedu NASA, nakon završetka projekta "Spaceguard" (svemirska straža). Američki Kongres zadužio je NASA-u da prati sve asteroide koji mogu biti opasni za Zemlju. NASA je, koristeći se teleskopom WISE, procijenila da u našem sustavu ima oko 20.000 kometa i asteroida s promjerom većim od 140 metara koji mogu biti opasni za Zemlju. Nebeska tijela promjera između 140 i tisuću metara mogu uništiti cijelu jednu regiju, a ako bi u Zemlju udarila tijela veća od tih, i šteta bi bila višestruko veća, objašnjava astronomkinja Amy Mainzer iz NASA-ina laboratorija Jet Propulsion u Pasadeni.

CHICAGO

Nakon što su gotovo nestale s područja SAD-a, stjenice ponovno počinju osvajati velike američke gradove koji na borbu protiv tih napasnika troške desetke milijuna dolara. Tajna njihova širenja je u parenju bliskih srodnika, zaključili su američki znanstvenici koji su proučavali genetiku tih nametnika i rezultate objavili na susretu stručnjaka za tropsku medicinu i higijenu u Philadelphiji. Tim stručnjaka s državnog sveučilišta u Sjevernoj Karolini i New Jerseyu, proučavajući genetiku kolonije stjenica koja je napala tri stambene višekatnice, utvrdio je vrlo male genetske razlike što znači da su većina bliski srodnici. Oni su toliko bliski srodnici da stručnjaci smatraju da su svi potekli od jedne do dvije jedinke. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti stjenice ne prenose bolesti no njihovi ugrizi izazivaju svrbež i nervozu.

LOS ANGELES

Najnoviji filmovi Stephena Frearsa i Spikea Leeja bit će među novitetima prikazanima od 19. do 29. siječnja 2012. u Park Cityju na filmskom festivalu Sundance koji je osnovao Robert Redford, objavili su organizatori. Službeni program obuhvaća 16 igranih i 16 dokumentarnih američkih filmova te 14 igranih i 12 dokumentarnih stranih filmova. Izvan službenog programa prikazat će se "Lay The Favorite" britanskog redatelja Stephena Frearsa s Bruceom Willisom i Catherine Zeta-Jones u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u kazinima Las Vegasa. U filmu "Red Hook Summer" Amerikanca Spikea Leeja pripovijeda se o ljetu koje dječak iz Atlante provodi s djedom u njujorškom Brooklynu.

SYDNEY

Četrdesetpetogodišnji Australac osuđen je na 500 udaraca bičem i na godinu dana zatvora na sudu u Saudijskoj Arbiji zbog bogohulstva, izvijestila je u srijedu australska vlada. Mansor Almaribe uhićen je u Medini 14. studenoga na hadžu, muslimanskom godišnjem hodočašću. Policija ga je uhitila pod optužbom da je uvrijedio učenike proroka Muhameda, dodaje australski tisak. Kako navodi australsko ministarstvo vanjskih poslova, muškarac je osuđen u utorak. Njegov stariji sin Džamal rekao je ovog tjedna za časopis Melbourne Age da je njegov otac čitao i molio sa skupinom hodočasnika kada mu je pristupila vjerska policija i uhitila ga.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙