FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štakorica Sofija otkriva mine u Kolumbiji

Autor: rtom
BOGOTA, 23. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Miljenica kolumbijskog znanstvenika Sofija je jedna od 11 štakora uvježbanih za otkrivanje mina, a glodavci su odabrani jer je u njih čulo njuha visoko razvijeno kao u pasa, a imaju i veliku prednost da su lagani što smanjuje vjerojatnost da će trčkarajući minskim poljem izazvati eksploziju.

U desetljećima rata između gerilske skupine FARC i vladinih snaga Kolumbija je jedna od zemalja s najvećim brojem zaostalih protupješačkih mina. Samo u prvoj polovici 2011., mine su ubile 40, a ranile 247 osoba, dok je broj poginulih u 2010., iznosio 535.

Znanstvenicima u laboratoriju trebalo je pet generacija štakora da u njima odgoje instinkt za otkrivanje mina. Mladunčad štakora u stopu slijedi majke kroz plastične labirinte dok ime one pokazuju kako pronaći "mrtvi kut" u kojemu je prijetnja: snop žica i metala kakvi se koriste u minama.

Nadamo se da je ova generacija spremna iduće godine krenuti na teren u stvarno opasno okruženje, kazao je Erick Guzman dok mu se miljenica Sophie odmara na ramenu od naporna treninga.

Kada otkriju opasnost, štakore obično nagrade kockicom šećera.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙