FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izašao dvobroj "Zadarske smotre"

Autor: mkov
ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Dvobroj tromjesečnoga časopisa za kulturu, znanost i umjetnost "Zadarska smotra", godište LX. br. 2-3, objavio je ogranak Matice hrvatske iz Zadra.

U novom dvobroju objavljeni su tekstovi Marka Vučetića o Boškovićevoj prirodnoj filozofiji te Inge Lisac prigodni tekst o 300. obljetnici rođenja Ruđera Boškovića.

U rubrici studije, rasprave i eseji Pavao Kero piše o don Vladislavu Cvitanoviću, Mia Grčić o fenomenu hrane i hranidbe kod velikih književnih gurmana srednjega vijeka i renesanse, Mirjana Trošelj o mitskim predajama i legendama južnovelebitskog Podgorja, a Drago Marguš o rijeci Krki.

Glavni urednik časopisa Josip Lisac piše u prigodi obljetnica tekstove o Vesni Jakić-Cestarić i Zlati Derossi, a u sklopu rubrike objavljeni su i tekstovi navedenih autorica.

U časopisu su objavljeni i Paljetkovi prijevodi poezije slovenskoga pjesnika Srečka Kosovela, a u rubricima poezija i proza djela suvremenih hrvatskih autora.

U rubrici osvrta i prikaza, između ostalih, objavljene su recenzije Šegedinovih "Izabranih djela" i "Latinskih manjih djela II." Marka Marulića.

Na kraju časopisa je objavljena kronika kulturnih događaja.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙