FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna zajednica u Bonnu obećala angažman u Afganistanu

Autor: dmus
BONN, 5. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Afganistan i međunarodna zajednica snažno će se angažirati u obnovi svojeg partnerstva u idućem desetljeću, nakon povlačenja borbenih postrojbi iz te zemlje do 2014., stoji u zaključcima konferencije o Afganistanu objavljenim u ponedjeljak u Bonnu.

No u završnoj deklaraciji nema izravnog spomena "velikodušne potpore, i financijske, Afganistanu do 2024. kako bi se zajamčila sigurnost i gospodarski razvitak" zemlje, kao što su to prije najavili neimenovani izvori bliski njemačkom ministarstvu vanjskih poslova.

Nije spomenuta nikakva konkretna brojka. "U Bonnu neće biti obećanja konkretnie financijske pomoći. Donatorska konferencija održat će se u srpnju u Tokiju", rekli su izvori.

Afganistan će u zamjenu za međunarodni angažman morati provesti odlučnu borbu protiv korupcije, reformu uprave i ojačati demokraciju uz sudjelovanje civilnog društva, stoji u završnoj izjavi.

"Najveći teret afganistanskih izbjeglica nose Pakistan i Iran koji osiguravaju privremeno sklonište milijunima Afganistanaca... a mi ćemo raditi na njihovom dobrovoljnom povratku u sigurnost", piše u deklaraciji.

Direktor MMF-a za Bliski istok i središnju Aziju Masud Ahmed rekao je da će Afganistan morati zemljama donatorima dokazati da može djelotvorno upravljati golemim svotama novčane pomoći za koje tvrdi da su mu potrebne u budućnosti.

"Čak i u optimističnom scenariju, Afganistan će u sljedećih deset godina trebati iznimno veliku donatorsku pomoć kako bi ispunio sigurnosne i razvojne ciljeve", rekao je Ahmed.

"Budući da je fiskalna situacija zemalja partnera Afganistana sve teža, još će važnije biti da Afganistan pokaže da se sredstva usmjeravaju na način kojim će se ostvariti zadani ciljevi", rekao je u stanci bonnske konferencije.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙