FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HNK premijera baleta "Orašar"

Autor: mbur
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Klasična baletna bajka ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog "Orašar" prva je ovosezonska baletna premijera koja će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu 9. prosinca, u koreografiji i režiji Dereka Deanea.

Radnja te baletne bajke smještena je u doba Božića i od svojega se prvog izvođenja u prosincu 1931. na baletnoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta nalazi na repertoaru u razdoblju božićnih blagdana.

Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Roberta Guidi di Bagno, oblikovatelj svjetla Jordan Tuinman, a orkestrom će ravnati Dian Tchobanov.

U glavnim ulogama nastupit će Iana Salenko, Tomislav Petranović, Mai Kageyama, Ivan Gil-Ortega, Pavla Mikolavčić, Dmitrij Timofejev i drugi.

Orašar je posljednje od tri baletna djela velikana svjetske glazbe Petra Iljiča Čajkovskoga i jedno od najljepših djela klasične baletne literature. U 120 godina od praizvedbe, njegova popularnost kod publike diljem svijeta stalno raste i vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrastala uz taj balet. U svojim kasnijim godinama Čajkovski je volio pobjeći u dječji svijet bajki i priča te je za predložak Orašara uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest u obradi Dumasa sina, od koje je sastavio baletni libreto zajedno sa svojim suradnikom koreografom Mariusom Petipaom.

(Hina) xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙