FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Po neslužbenim i nepotpunim rezultatima jučer održanih parlamentarnih izbora, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) iza 4 sata, Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) osvaja većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima (HGS i DC) u dvije izborne jedinice (5. i 9.) u Hrvatskoj te u 11. izbornoj jedinici (dijaspora). DIP je do 4 sata, kada je zatvoreno i posljednje biralište u dijaspori u Los Angelesu, obradio oko 98 posto glasova u 11. izbornih jedinica. U 12. izbornoj jedinici (manjine) srpsku nacionalnu manjinu u novom će sazivu Sabora predstavljati Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Jovo Vuković. Mađarsku nacionalnu manjinu predstavljat će Deneš Šoja, talijansku Furio Radin koji je bio i jedini kandidat, češku i slovačku Vladimir Bilek, austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku i rusinsku predstavljat će Veljko Kajtazi, a albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Nedžad Hodžić. Za sastavljanje većine u Hrvatskome saboru potrebno je 76 zastupnika, a prema neslužbenim podacima Kukuriku koalicija je osvojila 79 mandata, HDZ samostalno i u koaliciji 44 zastupnika te tri zastupnika iz dijaspore, ukupno 47. Hrvatski laburisti i HDSSB osvojili su po šest mandata, nezavisna lista Ivana Grubišića dva, a po jedan mandat osvojili su HSS, koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP-a te Ladonja. SDSS će imati tri zastupnika, a tu su još i petorica zastupnika manjina.

ZAGREB - Idemo na posao, ne smijemo iznevjeriti, poručio je sinoć Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i prema dosadašnjim izbornim rezultatima novi hrvatski premijer, nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo prve prijevremene izborne rezultate. "Idemo na posao, možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati, ne smijemo iznevjeriti sve ljude koji su nam danas dali dobru ljudsku vjeru", izjavio je Milanović u izbornom stožeru Kukuriku koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon što je DIP objavio privremene izborne rezultate, prema kojima Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, Milanović je istaknuo kako građani Hrvatske od nove vlade očekuju velike stvari i "ne smijemo ih iznevjeriti". Svim biračima koji nisu dali potporu Kukuriku koalicije poručio je da će svaki dan voditi računa da budu i njihova dobra vlast. Političkim suparnicima Milanović je poručio kako je njegova i želja njegovih koalicijskih partnera da i s njima (suparnicima) radi zajedno u Hrvatskom saboru na dobrobit Hrvatske. SDP, HNS, IDS i HSU u Kukuriku koaliciju su se, kazao je, okupili da učine nešto dobro za Hrvatsku, a danas su im građani dali povjerenje da to i učine. "Naša odgovornost je ogromna. Rezultati su dobri, zadovoljni smo i to osjećamo kao veliku zadaću i nećemo iznevjeriti. Obećajem to", naglasio je. Svjestan je, rekao je, da posao nove vlasti tek počinje te da ih obvezuje i to što veliki broj građana nije izašao na izbore, kao i oni koji nisu glasali za Kukuriku. Ističući kako je Hrvatska pred ulaskom u EU, zahvalio je svim vladama, kao i ovoj koja odlazi, na njihovom doprinosu, jer su svi, rekao je, radili u najboljoj vjeri i svatko najbolje što je znao. Zahvalio je i svima koji su radili za Hrvatsku, posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. "Zaista hvala, ovo ne govorim samo kao puku stilsku političku figuru, nego kao nešto u što vjerujemo", rekao je. "Naša politika bit će politika pravednosti i poštene plaće za pošten rad. Mi smo stranke ljevice, liberalne stranke, na srcu su nam moderne progresivne vrednote, ali poštujemo i tradiciju. Učinit ćemo sve da Hrvatska bude dobro i pravedno mjesto za život, da se u Hrvatskoj dobro živi", zaključio je Milanović.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je sinoć kako je stranka na "najtežim parlamentarnim izborima do sada" postigla dobar rezultat i naglasila kako u svom naumu nisu uspjeli oni koji su "htjeli da HDZ padne na minimalni postotak i onda polako nestane s političke scene Hrvatske". Kosor je uputila zahvalu svim biračima, koji su HDZ-u dali svoj glas, a pred okupljenim stranačkim aktivistima u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU), koji su njen govor u više navrata pozdravili burnim pljeskom, poručila je da HDZ "od ovog trenutka počinje raditi na pobjedi na sljedećim izborima". "Želim u ime stranke reći da su ovo bili najteži izbori do sada, u koje smo ušli u potpuno neravnopravnom položaju i u kojima nam nije bila omogućena ravnopravna utrka", rekla je Kosor dodajući da su mediji davno prije ove parlamentarne izbore "proglasili završenima". Pojedini mediji su se stavljali na stranu naših protivnika, dodala je Kosor i naglasila kako je HDZ, uza sve to, unatoč neregularnim uvjetima u kojima su se izborna pravila kršila i na sam dan izbora, postigao dobar rezultat. "Dakako da rezultatima nismo do kraja zadovoljni, no u uvjetima u kojima smo radili ovo je dobar rezultat. Glavno je da nisu uspjeli da HDZ padne na minimalni postotak i onda polako nestane s političke scene Hrvatske. To se nije dogodilo i mi od ovog trenutka počinjemo raditi za pobjedu na sljedećim izborima", kazala je Kosor, istaknuvši kako je HDZ "stranka čistih ruku". HDZ ostaje čvrsto na nogama, i u oporbi je časno služiti svome narodu i u oporbi ćemo služiti Hrvaticama i Hrvatima, poručila je Kosor. HDZ će i dalje ustrajno raditi, a nitko ne može oduzeti dosadašnje rezultate i pobjede, poput one da je vlada koju je vodio HDZ završila pregovore i osvojila još jedan povijesni cilj koji je davno zacrtao dr. Franjo Tuđman. Premijerka Kosor u svom obraćanju u HDL-u nije čestitala izbornim pobjednicima.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović čestitao je pobjednicima i svim sudionicima nedjeljnih parlamentarnih izbora, a od nove vlade lijevoga centra očekuje bolju suradnju od one koju je imao s bivšom vladom Jadranke Kosor. "Očekujem bolju suradnju od one koja je do sada bila", rekao je Josipović novinarima nakon objave nepotpunih rezultata izbora. "Ja sam optimist i uvijek očekujem bolje", dodao je Josipović upitan očekuje li bolju suradnju s vjerojatnim budućim premijerom Zoranom Milanovićem. Predsjednik je zahvalio Jadranki Kosor i njezinoj vladi s kojom je, kazao je, bilo "boljih i lošijih trenutaka", dodajući da će on ipak pamtiti bolje dane. Na pitanje kako komentira što Kosor večeras nije čestitala izbornim pobjednicima, Josipović je kazao: "Ja bih uvijek čestitao, vjerojatno je gospođa Kosor imala svoje razloge". Upitan kada će Zoranu Milanoviću, predsjedniku SDP-a dati mandat za sastav nove vlade, Josipović je rekao kako to ovisi o konačnim rezultatima izbora, odnosno tipu parlamentarne većine. "Ako koalicija bude imala natpolovičnu većinu, onda će biti brzo. Ako ne, slijede konzultacije", pojasnio je. Josipović od novoga kabineta očekuje da odmah krene u rješavanje nagomilanih problema i ističe da može računati na njegovu pomoć, kao što je i bivša vlada imala njegovu pomoć na ulasku Hrvatske u EU i u borbi protiv korupcije.

Osim pobjednicima, predsjednik Josipović čestitao je i svima koji su osvojili saborske mandate te onima koji nisu. "Ovi izbori pokazali su da je Hrvatska zrela demokracija", zaključio je Josipović nakon provedenih izbora za 7. saziv Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je sinoć da prema koalicijskom sporazumu preuzima dužnost potpredsjednika Vlade. Čačić je rekao kako se u svim demokratskim sustavima snaga izbornog rezultata i pobjede na izborima povezuje s dubinom krize u zemlji. "U tom smislu i nemamo nekog velikog razloga za euforiju", ocijenio je čelnik HNS-a. Upitan koliko će vremena trebati koaliciji da po ulasku u Banske dvore snimi situaciju u državi, Čačić je odgovorio da otprilike znaju kakva je situacija te da će u idućih 60-90 dana pripremati novi državni proračun za iduću godinu. Dubinski će, istaknuo je, nastaviti snimati situaciju kako bi se vidjelo koje su otvorene stavke i primjerice što sve to Hrvatsku ugovorno obvezuje. Ivan Jakovčić smatra kako će nova vlada znati preuzeti odgovornost na temelju povjerenja koje su dali birači te da će naredne četiri godine biti "napokon nešto što će Hrvatskoj donijeti nadu za svakoga". Silvano Hrelja je rekao da očekuje da će se novi, sedmi saziv Sabora, konstituirati do kraja ove godine i izabrati nova vlada koja, naglasio je, neće imati 100 dana nego će u vrlo kratkom roku od 20-ak dana morati pripremiti prve prioritete i kroz Sabor početi donositi odluke. Nezavisni kandidat Kukuriku koalicije Josip Kregar, koji je na četvrtom mjestu u 1. izbornoj jedinici, ustvrdio je da dobivena saborska većina omogućava dublje i jače promjene u državi, a upitan čemu Kukuriku koalicija duguje ovakav uspjeh, bitnim drži tri čimbenika. Ovi su izbori, ustvrdio je, prije svega bili glasovanje protiv, prije njihova održavanja sastavljena je jaka koalicija čime je izbjegnuto dogovaranje nakon izbora, a svi u Hrvatskoj, ocijenio je, svjedoče koliko su građani željni promjene vlasti. "To je odlučilo izbore, a ne propaganda i plakati", zaključio je Kregar.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je sinoć kako se ta stranka pozicionirala kao oporbena te da su Laburisti "politička alternativa dvama političkim blokovima". "Jasno smo se pozicionirali, nakon svega, kao oporbena stranka i s tim smo zadovoljni", kazao je Lesar ocijenivši da se na idućim parlamentarnim izborima, za četiri godine, neće moći sastaviti vlada bez Laburista. Na upit je li zainteresiran za neke resore, kazao je kako ni jedan resor neće preuzimati jer je tako odlučeno, dodajući da nije razgovarao ni s jednom strankom te da niti neće. "U Remetincu ogranak nemamo i od tamo poziv ne očekujem, kao ni iz Kukuriku koalicije", istaknuo je dodajući da je Kukuriku koaliciji javno uputio čestitku iako su oni, kazao je, sinoć i zadnjih sedam dana kampanje o Laburistima govorili kao o "jednokratnom pokušaju". Podsjetio je da su Laburisti stari 21 mjesec te da su krenuli od ničega, bez prostora i novca. Ova kampanja nas je koštala 800 tisuća kuna, 80 tisuća po izbornoj jedinici, rekao je dodajući da se cijeli rad svodi na to da razgovaraju s ljudima. "Njih smo slušali i njima smo davali šansu da govore", kazao je. Na upit kako će opravdati povjerenje birača, kazao je da će startati s prijedlozima zakona koji se tiču kolektivnih ugovora, neoporezivog dijela plaće, osnivanje radnih sudova i postavljanjem zahtjeva za smanjenjem broja potpisa za održavanje referenduma. Na upit da li stranka podržava ulazak Hrvatske u EU, Lesar je rekao da će, kada se završi analiza pristupnog ugovora, za što je rok 15. prosinca, stranka dati završnu ocjenu i poručiti građanima kako se ponašati na referendumu o ulasku u EU.

SPLIT - Predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum sinoć je izjavio kako bi bio sretniji da je s koalicijskim partnerom HDZ-om ostvario bolji rezultat, ali da protivniku- Kukuriku koaliciji treba čestitati na pobjedi, jer je to volja naroda. "Moja stranka ostaje u koaliciji s HDZ-om i bit ćemo oporba", rekao je Kerum dodavši kako bi bio puno sretniji da su rezultati izbora bili onakvi kakve je procjenjivao prije dva mjeseca, povoljniji za koaliciju dviju stranaka. "Bio sam u mnogim bitkama i utakmicama, a kad utakmica završi onda protivniku treba čestitati, kazao je Kerum. Ocijenio je da je don Ivan Grubišić najveće iznenađanje izbora. "Don Grubišić je najveće iznenađenje izbora i sigurno je uzeo puno glasova HDZ-u, odnosno nama (koaliciji HGS-HDZ), to je HDZ trebao prepoznati, ali nažalost, nije", izjavio je Kerum. Potvrdio je da će se osobno angažirati kao saborski zastupnik.

OSIJEK - Nakon što je sinoć telefonski razgovarao s Branimirom Glavašem koji je u mostarskom zatvoru na izdržavanju kazne zbog ratnog zločina, predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić je okupljenima u HDSSB-ovom stožeru prenio Glavaševe čestitke. Glavaš se zahvalio Slavoncima i Baranjcima na povjerenju, te istaknuo kako je upravo HDSSB još prije šest godina ukazao na probleme siromaštva te regije, kazao je Šišljagić. Govoreći o šest HDSSB-ovih mandata, Šišljagić je rekao kako bi mu bilo drago da tako ostane i nakon službene objave rezultata, dodavši kako je to 100 posto više u odnosu na izbore 2007. Nastavit ćemo s borbom za Slavoniju i Baranju koja mora izaći iz teške gospodarske i socijalne krize u kojoj se nalazi, a pri tome država je dužna osigurati ravnomjerni razvoj svih svojih krajeva. Šišljagić je naglasio kako HDSSB-e neće koalirati ni s lijevima ni s desnima "već isključivo s narodom koji je zaslužio bolji i dostojanstveniji život".

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Ruža Tomašić izjavila je sinoć kako je zadovoljna osvajanjem jednoga saborskog mandata u koaliciji s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP) premda je očekivala više mandata. Bilo bi bolje da smo osvojili bar tri mandata jer bi nam bilo lakše raditi, rekla je dodavši kako će odmah raditi na ujedinjavanju svih pravaških stranaka. Najavila je kako će očistiti pravaške stranke od onih koji su im uteg te naparaviti koaliciju koja će pobijediti na sljedećim izborima i osvojiti vlast u Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je sinoć u stožeru Kukuriku koalicije u Muzeju za suvremenu umjetnost da predsjednik države mora pomoći izbornim pobjednicima. Upitan znači li dolazak u izborni stožer Kukuriku koalicije njegovu jasnu potporu toj opciji, odgovorio je kako to nije bilo sporno, jer je i kao predsjednik države uvijek tvrdio da je predsjednik svih hrvatskih građana, "ali sigurno nisam bio predsjednik svih političkih opcija". Na isti način, ocijenio je Mesić, ponaša se i aktualni predsjednik Ivo Josipović, od kojega se također, istaknuo je, ne može tražiti da pripada svim političkim opcijama. Na pitanje koji bi savjet dao Josipoviću kako surađivati s novom vladom, kazao je kako predsjednik ima svoje ustavne obveze i ovlasti i mora ih se držati, ali da treba "priznati i realnosti", odnosno da predsjednik mora pomoći izbornim pobjednicima u ostvarivanju njihovih ideja. "Mora pomoći izbornim pobjednicima da ostvare svoje poruke koje su uputili građanima, na određeni način pomoći i da Hrvatska zauzme svoje mjesto u Europi, ali i da vlada ostvari svoja obećanja", rekao je Mesić. Naglasio je kako nova vlada mora biti spremna na teške mjere, jer je Hrvatska u teškoj financijskoj i gospodarskoj krizi, prevelik je broj nezaposlenih, a premali zaposlenih u granama koje stvaraju nove vrijednosti. "Nova vlada u tome mora učiniti veliki iskorak, a to će biti moguće uz bolne rezove", rekao je Mesić.

ZAGREB - Neovisni kandidat i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je sinoć svima koji su dali glas njegovoj nezavisnoj listi i čestitao izbornim pobjednicima rekavši kako će nastaviti svoj posao u Zagrebu kao što je to činio u posljednih 11 godina. "Izbornim pobjednicima čestitam i želim im puno uspjeha u vođenju zemlje, a mi nastavljamo raditi svoj posao u gradu Zagrebu i nadalje, kao što smo to radili posljednjih 11 godina - idemo dalje", izjavio je Bandić novinarima u svom izbornom stožeru. Na upit smatra li rezultate izbora debaklom, rekao je da to nije nikakav debakl i da su rezultati od dva i pol do tri posto glasova sasvim zadovoljavajući. Podsjetio je kako su se nadali da će osvojiti koji mandat u Saboru i da će imati svoj klub zastupnika. Na pitanje smatra li da je kao gradonačelnik izgubio legitimitet, Bandić je odgovorio kako to nisu bili izbori za gradonačelnika, već parlamentarni izbori.

ZAGREB - Ljubo Jurčić je sinoć izborne rezultate u kojima njegova koalicija BUZ, PGS, HRS nije dobila niti jedno mjesto u budućem sazivu Sabora ocijenio poticajem za vlastiti politički angažman te istaknuo da neće raditi kao operativac za druge političke opcije, osim ako budu u pitanju nacionalni interesi. "Intenzivirat ću rad Hrvatske ekonomske inicijative i vjerojatno nakon ovih izbora formalizirati stranku", izjavio je Jurčić u koalicijskom stožeru nakon objave DIP-ovih rezultata. Svjestan je, kaže, da je njega hrvatska javnost prepoznala kao ekonomskog stručnjaka ali ne i politički okvir s kojim je izašao na parlamentarne izbore. "Mi smo zapravo tek počeli i prvi smo korak jednog dugoročnog projekta", istaknuo je Jurčić koji tvrdi da ni lijeva ni desna opcija nemaju rješenje za trenutne hrvatske gospodarske probleme. Njegova stručna suradnja s budućom vladom je, kaže, malo vjerojatna, osim, istaknuo je, ako budu u pitanju nacionalni interesi. "Što se tiče provođenja nekog ideološkog principa tu teško može doći do dogovora", zaključio je Jurčić.

ZAGREB -Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je sinoć da je zadovoljan izbornim rezultatom. "Naslijedio sam stranku s rejtingom od 0,8 posto i pokazali smo da možemo doći do praga od pet posto. HSLS-ov gospodarski program je ocijenjen kao najbolji i da je bilo pravde bili bismo jedni od favorita izbora, no, očito da na ovim izborima građane nisu previše zanimali gospodarski programi nego socijalna stabilnost", ocijenio je Kosor. "Ja to razumijem, priznajemo izborni rezultat, razumijem građane da su uplašeni, obespravljeni, da su mnogi bez posla, a oni koji rade primaju male plaće, ali bez gospodarstva neće biti oporavka i neće nam biti bolje", naglasio je Kosor.Čestitao je na izbornoj pobijedi lijevoj koaliciji koju, kako je rekao, sutra čeka težak posao. Upitan očekuje li, s obzirom na izborni rezultat, promjenu u vodstvu HSLS odgovorio je da će se u stranci dogoditi ono što stranačka tijela odluče te da je HSLS demokratska stranka i radi po demokratskoj proceduri. "Zajedno ćemo učiniti ono što je najbolje za HSLS", zaključio je predsjednik HSLS Darinko Kosor.

ZAGREB - Desetak članova Građanske akcije zapalilo je svijeće ispred zgrade HDLU, u kojoj je HDZ čekao izborne rezultate, kako su rekli za budućnost Hrvatske, jer je HDZ-u "odzvonilo". Izvikivali su "Dosta je stranačke policije" i istaknuli su da su došli zapaliti svijeće zbog nelegitimne vlade HDZ-a. Od nove Vlade očekuju duboke strukturalne promjene društva jer je, kažu, neprihvatljivo da je Hrvatska 76. zemlja u svijetu u borbi protiv korupcije. Ova država i ovaj narod zaslužuju puno bolju budućnost, rekao je jedan od članova Građanske akcije koji se nije želio predstaviti. Putem megafona članovi Građanske akcije pustili su pjesmu "A sad adio..".

VUKOVAR - U sklopu 14. vukovarskih adventskih svečanosti, koje se održavaju pod motom "Vukovarske jaslice-kolijevka domovine", drugu svijeću na adventskom vijencu, upalio je Anđelko Ramuščak, voditelj Hrvatskog komornog orkestra. Anđelko Ramuščak to je učinio u ime svih djelatnika iz područja kulture koji su sudjelovali ili sudjeluju u kulturnoj obnovi Vukovara nakon Domovinskog rata i velikih stradanja toga grada. Prije svečanosti paljenja svijeće, članovi Hrvatskog komornog orkestra održali su u Hrvatskom domu koncert. Izveli su 85. simfoniju Josepha Haydna, "Valse Trieste" Jeana Sibeliusa te koncert za obou i orkestar Davora Bobića, koja je jučer praizvedena u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Orkestrom je ravnao dirigent Tomislav Fačini dok je na oboi svirao Branko Mihanović. Božične pjesme iz Međimurja izveli su članovi muškog sastava "Josip Vrhovski" iz Nedelišća. Božične običaje toga kraja tumačio je Marijan Ramuščak. Vukovarske adventske svečanosti ustanovili su 1997. Gradski muzej Vukovar i Franjevački samostan Vukovar kako bi obogatili kulturna događanja u Vukovaru te očuvali narodne običaje vezane uz predbožićno vrijeme.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙