FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa pozvao studente da ne odlaze raditi u inozemstvo

Autor: vrad
VATIKAN, 2. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Sveti Otac Benedikt XVI. pozvao je u petak studente iz siromašnih zemalja da se odupru "odljevu mozgova" i da svoje sposobnosti nakon završetka studija stave u službu svog društva.

"Zbog nedostatka stručne izobrazbe i odgovarajućih struktura u njihovoj zemlji, ali i zbog društvenih i političkih napetosti te zahvaljujući novčanoj potpori studiranju u inozemstvu, strani studenti su sve brojnija skupina unutar velikog fenomena migracija", istaknuo je Papa obraćajući se sudionicima Svjetskog kongresa o pastoralu stranih studenata.

Zato je "važno" studentima osigurati "zdravu i ujednačenu intelektualnu, kulturnu i duhovnu pripravu kako ne bi bili žrtve odljeva mozgova", upozorio je.

Međutim, dodao je Benedikt XVI., studenti su "društveno i kulturno važna skupina" i mogu obnašati "odgovorne zadaće u zemlji iz koje dolaze", uspostavljajući "kulturne, društvene i duhovne mostove sa zemljom koja ih je prihvatila".

Katolička sveučilišta mogu imati ulogu u tom smislu, dodao je.

Velik broj stranih studenata se nakon završetka studija ne vraća u domovinu zbog straha da neće naći odgovarajući posao i zbog toga što ih privlače bolji životni uvjeti i veća plaća u bogatim zemljama.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙