FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada Jelinić-Starčević preporučila Komadini da pročita zakon o radu i ustav

Autor: hsup
RIJEKA, 2. prosinca 2011. (Hina) - Predsjednica Radničkog vijeća (RV) Brodograđevne industrije 3. maja Nada Jelinić-Starčević danas je priopćenjem reagirala na jučerašnju izjavu potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine, navevši kako mu preporučuje da pročita zakon o radu, kao i Ustav, kako ne bi njoj i njezinim kolegama zabranjivao pravo na političko djelovanje.

Po njenim riječima Komadina je jučer na konferenciji za novinare ustvrdio da politika mora izići iz sindikata i da glasnogovornica Primorsko-goranskog saveza (PGS) ne može ujedno biti i predsjednica radničkoga vijeća 3. maja.

„Prvi put čujem da sam glasnogovornica PGS-a, mislila sam da sam samo članica predsjedništva riječkog PGS-a, navela je Nada Jelinić-Starčević, dodavši kako „ne iznenađuje da obični građani brkaju sindikate i radnička vijeća”, ali da, kad to čini istaknuti član socijaldemokratske partije, „to zvuči nevjerojatno“.

U nastavku priopćenja Nada Jelinić-Stračević objašnjava kako se bira radničko vijeće te naglašava da ono zastupa sve radnike, i sindikalno organizirane i sindikalno neorganizirane, da radničko vijeće "3. maja" zastupa 2000 radnika, a da su njegovi članovi pripadnici raznih političkih struja.

Preporučujem Komadini da pročita zakon o radu, koji to regulira, također i Ustav, kako ne bi meni i mojim kolegama zabranjivao, odnosno otimao pravo na političko djelovanje kojim se on tako obilato koristi, istaknula je, navevši kako se “nada da je u Hrvatskoj završilo vrijeme neslobode govora kad su neprijateljima proglašavani svi koji drukčije misle”.

Komadina tvrdi da sam kritizirala politiku SDP-a, ali to nije istina, nego je istina da sam reagirala na nestručne ideje SDP-ovca Slavka Linića, ustvrdila je, upitavši zašto Linić sam ne odgovara, je li izgubio hrabrost nakon neopreznih izjava ili mu je naređeno da šuti.

Istaknula je da članovi radničkog vijeća dobro razlikuju hrabar istup drugog člana SDP-a, Vojka Obersnela, koji je, kako je navela, ponudio jamstva grada Rijeke u situaciji "biti ili ne biti" za 3. maja, od “jalova filozofiranja županijske vlasti”, tj. od “filozofiranja župana koji se htio staviti na čelo kolone "trećemajaca" u trenutku kad smo mi u "3. maju" već sve obavili.”

Nada Jelinić-Starčević još je navela da uloga sindikata i radničkog vijeća nije da pomaže upravi, kako je preporučio Komadina, nego da štiti radnike.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙