FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komadina: županija nije ukinula pripravnosti i dežurstvo na Krku bez znanja ministarstva

Autor: dsil
RIJEKA, 17. studenog 2011. (Hina) - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinstvo odbacio tvrdnju ministra zdravstva Darka Milinovića da je 1. studenoga županija ukinula po jednu pripravnost i dežurstvo na otoku Krku bez znanja ministarstva.

Milinović je, iznoseći rezultate rada inspekcije ministarstva, jučer optužio župana Komadinu kao odgovornog za smrt starijeg muškarca u gradu Krku pred zaključanim vratima tamošnje hitne medicinske pomoći zbog ukidanja pripravstva i dežurstva.

Komadina je danas kazao da bi inspekcijski nalazi trebali služiti za postupanje, a ne za objavu u medijima. "Očito je kako je inspekcijski nalaz pomiješao staru i novu mrežu hitne pomoći u županiji", ustvrdio je župan, rekavši da će odgovarati onaj za kog se točno utvrdi da je učinio propust u tom slučaju.

Govoreći o reformi hitne medicinske pomoći, Komadina je naglasio da je to pitanje struke, a ne politike te pozvao struku da se kloni politike, a političare da tu temu ne iskorištavaju za prikupljanje političkih bodova. Rekao je da je dao nalog da se na Krku uspostavi još jedan tim hitne medicinske pomoći, a da se prvi tim, zahvaljujući tomu, skine s dežurstva jer prekoračuje zakonom propisan fond radnih sati.

Rad novog tima će financirati županija koja je za rad hitne medicinske pomoći osigurala tri milijuna kuna za sljedeću godinu, izvijestio je Komadina. U nastavku je ocijenio da u novom sustavu nešto nije u redu jer se, kako je naveo, govori da ćemo nakon reforme dobiti 11 milijuna kuna i osam novih vozila, a županija je prisiljena osigurati još novca da bi taj sustav počeo djelovati. "Na taj način pokušavamo zadržati kvalitetu i pristupačnost usluge na istoj razini, a cilj reforme je da usluga bude od sada bolja nego prije", istaknuo je župan.

Rekao je i da je u novom sustavu potrebno jače sudjelovanje liječnika obiteljske medicine koji su, za razliku od liječnika u hitnoj medicinskoj pomoći, izrazito nezadovoljni novim sustavom i smatraju ga lošijim od dosadašnjeg. Povratka na staro više nema, a novi se sustav može samo dopunjavati i usavršavati, ustvrdio je župan Komadina.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙