FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan mijenja pravila djelovanja nakon napada NATO-a

Autor: bcav
ISLAMABAD, 2. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Zapovjednici pakistanske vojske u pograničnoj regiji s Afganistanom moći će u slučaju napada uzvratiti vatru bez odobrenja nadređenih, objavio je u petak zapovjednik pakistanske vojske najavljujući promjene pravila djelovanja koje bi mogle dodatno pojačati napetosti nakon subotnjeg napada NATO-a u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika.

Napad je izazvao bijes u Pakistanu i dodatno zakomplicirao napore SAD-a da poboljša odnose s Islamabadom, narušene nakon tajnog američkog napada u svibnju u kojem je ubijen čelnik Al Kaide Osama bin Laden te stabilizira regiju prije povlačenja stranih vojnika iz Afganistana 2014.

"Ne želim da bilo koji zapovjednik na bilo kojoj razini dvoji oko pravila djelovanja", rekao je zapovjednik združenog stožera Ashfaq Kajani.

"U slučaju bilo kakvog napada, imate punu slobodu odgovoriti svim rapoloživim sredstvima. Za to ne trebate nikakvo dopuštenje", istaknuo je.

Američki list Wall Street Journal u petak je objavio kako je Pakistan, ne znajući da su mu vojnici u tom području, odobrio zračni napad NATO-a u kojem je ubijeno 24 pakistanskih vojnika, a Islamabad je odgovorio da je prekid komunikacije spriječio njegove zrakoplove da se uključe u borbu.

NATO-ovi helikopteri i borbeni zrakoplovi napali su u subotu, 26. studenoga, dvije pogranične postaje na sjeverozapadu Pakistana blizu afganistanske granice i ubili pakistanske vojnike u najgorem izgredu otkako se Islamabad 2001. svrstao uz Washington u ratu protiv terorizma.

Napad je razbjesnio pakistanske dužnosnike i pogoršao već napete odnose dviju zemalja te je Islamabad otkazao sudjelovanje na konferenciji o Afganistanu.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙