FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavna američka baza predana Iračanima, nastavak nasilja

Autor: mtro
BAGDAD, 2. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Glavna američka baza u Iraku, Victory Base Complex, u kojoj se nalazi glavni stožer i zatvor bivšeg predsjednika Sadama Huseina, predana je u petak Iračanima, nekoliko tjedana prije definitivnog odlaska američkih postrojbi iz zemlje.

"Victory Base Complex je jutros službeno predan iračkoj vladi. Baza više nije pod američkom kontrolom i sada je u potpunosti pod ovlastima iračke vlade", rekao je američki vojni glasnogovornik Barry Johnson. Tijekom transfera nije održana nikakva svečanost, rekao je Johnson.

U bazi je do sada bilo smješteno više od 100.000 ljudi, od kojih 42.000 vojnika i više od 65.000 djelatnika privatnih tvrtki. Baza je sličila malom američkom gradiću montažnih kuća, s ulicama Liberty, Victory i Lost Lake, samoposluživanjima i restoranima brze hrane.

Neki dijelovi kompleksa su već prepušteni Iračanima, među kojima pet do devet palača koje je izgradio Sadam Husein, koje okružuju palme i umjetna jezera.

U jednoj od njih, palači Fao površine 42.000 prostornih m, sa 62 sobe, obloženoj mramorom i prepunoj pozlaćenih svjećnjaka i kićenog namještaja nalazio se američki glavni stožer za operacije u Iraku.

Tamo je u četvrtak američki potpredsjednik Joe Biden vodio razgovore i tom prilikom palaču nazvao "groteskinim spomenikom pohlepe jednog diktatora" i izrazio zadovoljstvo što su se tamo okupili vojnici dviju zemalja ujedinjeni u zajedničkoj žrtvi u službi njihovih zemalja.

Predviđa se da će američke postrojbe napustiti Irak do kraja prosinca, sukladno sporazumu potpisanom 2008. između dviju zemalja koje se nisu mogle dogovoriti u zadržavanju malog kontingenta nakon kraja godine.

Do tada u zemlji ostaje manje od 14.000 američkih vojnika. Kada odu Sjedinjene Države će biti nazočne jedino preko veleposlanstva, najvećeg na svijetu s 16.000 djelatnika.

Stanje u Iraku je međutim i dalje nestabilno i u petak je u nasilju poginulo 8 ljudi na sjeveru i u središtu zemlje.

Žrtve su stradale u bombaškim napadima blizu Bagdada i Kirkuka i u napadima na kontrolnu točku blizu Tikrita.

Četiri osobe su ubijene i 7 je ranjeno u eksplozijama bombi skrivenih blizu Tajia, 25 km sjeverno od Bagdada, rekao je jedan dužnosnsik ministarstva unutrašnjih poslova.

Prva je bila postavljana jednom dužnosniku milicije Sahva koje se bori protiv al-Kaide, koji je ubijen kao i njegova majka. Druga je eksplodirala pri dolasku policije i ubila dvojicu policajca i ranila sedmoricu.

Druga bomba je eksplodirala južno od Tikrita, pri čemu je poginuo jedan policajac a tri civila su ranjena u jednoj drugoj eksploziji nakon dolaska pomoći, naveo je policijski izvor.

U oružanom napadu oko ponoći na kontrolnu točku 120 km sjeveroistočno od Tikrita ubijena su tri pripadnika milicije Sahva, rekao je jedan policijski dužnosnik.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙