FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Sirija je u građanskom ratu s više od 4.000 poginulih

Autor: vrad
ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Sirija je sada u građanskom ratu s više od 4.000 mrtvih i sve većim brojem vojnika koji bježe iz regularne vojske i uzimaju oružje protiv vlade predsjednika Bašara al-Asada, rekla je u četvrtak UN-ova čelnica za ljudska prava, a prenijele su svjetske agencije.

"Procjenjujemo da ima 4.000 mrtvih, ali do nas zapravo dolaze pouzdane informacije da je taj broj puno veći", rekla je na tiskovnoj konferenciji visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay, prenosi agencija Reuters.

"Rekla sam u kolovozu u Vijeću sigurnosti, čim je počeo rasti broj dezertera koji su prijetili da će uzeti oružje u ruke, da će to biti građanski rat. Sada mi se čini da je o tome riječ", rekla je.

Petnaestero civila poginulo je u četvrtak u pucnjavi sigurnosnih snaga i u bombardiranju područja Hame i Homsa, u središtu Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), a prenio je France Presse.

"Devetero civila je ubijeno u pucnjavi redarstvenih snaga koje su izvršile pretres i čišćenje terena u mjestu Al Tremseu" u okolici Hama, 210 km sjeverno od Damaska, objavio je OSDH.

Nešto južnije, četvero civila je ubijeno u raznim četvrtima Homsa, kada su na njih zapucali policija i snajperisti iz zasjede. Usto, jedna žena i njezina kći ubijene su u Tal Kalahu, u okolici Homsa, kada je na njihovu kuću zapucano iz strojnice, dodaje OSDH.

Sigurnosne snage su usto izvršile pretres u pokrajini Deri, na jugu, gdje je osam osoba ranjeno, a 28 je uhićeno. U Harasti, pokraj Damaska, prilikom pretresa uhićeno je deset mlađih osoba, po istom izvoru.

Europska unija je u četvrtak odlučila uvesti nove sankcije sirijskom režimu Bašara al-Asada u znak prosvjeda protiv nastavka nasilja u kojemu je od ožujka poginulo najmanje 4.000 ljudi, po podatcima koje je UN objavio u četvrtak.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙