FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN o AIDS-u u Aziji: nepovratno siromaštvo oboljelih

Autor: rtom
BANGKOK, 1. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Virus AIDS-a vodi obitelji oboljelih u Aziji u nepovratno siromaštvo zbog visokih troškova lijekova i društvenog zanemarivanja tog problema, navodi se u UN-ovu izvješću u utorak, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Visoka cijena lijekova i gubitak zaposlenja ili diskriminacija pri zapošljavanju zbog predrasuda vezanih uz HIV povlače za sobom "brz društveno-gospodarski pad" desetaka tisuća kućanstava pogođenih bolešću.

Ako se ništa ne promijeni "brojne obitelji potonut će u nepovratno siromaštvo", piše pomoćnik UN-ova programa za razvoj za tu regiju Nicolas Rosellini.

Za kupnju lijekova obitelji često nemaju izbora no zadužiti se, a posljedice trpe njihova djeca. U Indiji, Indoneziji i Vijetnamu, obitelji suočene s AIDS-om troše triput više od prosjeka na zdravlje, pokazuje izvješće koje je obuhvatilo 17.000 kućanstava u Aziji.

Kambodža je jedina država Azije gdje su takva odstupanja neznatna jer vlada uvela velike zalihe antiretrovirusnih lijekova.

Žene i djevojke najteže su pogođene jer imaju ograničen pristup liječenju. U društvenom pogledu upravo one podnose najveću žrtvu jer se skrbe za oboljele od AIDS-a, navodi se u tekstu.

Mianmar, Indija, Indonezija, Nepal i Tajland azijske su zemlje najviše pogođene AIDS-om.

Prema podacima UNAIDS-a 34 milijuna ljudi u svijetu živjelo je s AIDS-om u 2010. Taj rekordan broj postignut je boljim pristupom lijekovima što smanjuje broj smrti i ulijeva nadu u moguć kraj pandemije.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙