FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalne smjernice za liječenje šećerne bolesti tipa 2

Autor: tmar
ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Nacionalne smjernice za liječenje šećerne bolesti tipa 2 , čija je izrada trajala dvije godine s namjerom da svaki bolesnik dobije najbolju moguću terapiju dijabetesa, predstavljene su na sastanku Hrvatskoga društva za dijabetes i bolesti metabolizma (HDDBM) Hrvatskog liječničkog zbora u sklopu 69. dana dijabetologa.

U današnjem priopćenju stoji da su smjernice prilagođene hrvatskim pacijentima i liječnicima kako bi što bolje mogli liječiti to teško doživotno oboljenje, tako da terapija bude prilagođena svakom pojedinom bolesniku.

Osim farmakoterapije, smjernice donose pregled o edukciji, prehrani, tjelovježbi i samokontroli bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Kao predloškom za stvaranje hrvatskih smjernica, radna skupina HDDBM-a koristila se njemačkim smjernicama, dok su dijelovi o prehrani i tjelovježbi nastali prema američkim i kanadskim smjernicama.

Hrvatsko društvo za dijabetes obvezalo da će svake godine izvršiti reviziju smjernica ukoliko dođe do promjena u znanstvenim saznanjima ili do novih terapijskih mogućnosti.

Smjernice će biti tiskane u jesenskom izdanju časopisa "Medix", priopćeno je.

(Hina) xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙