FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski BDP u trećem kvartalu smanjen nakon 15 mjeseci rasta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. studenog 2011.(Hina) - Slovenski BDP u trećem kvartalu ove godine nominalno se smanjio za 0,5 posto, a realno (uvažavajući sezonski utjecaj i broj radnih dana) za 0,2 posto, u odnosu na drugi kvartal, objavio je u srijedu slovenski statistički zavod.

Pad BDP-a na godišnjoj razini iznosi nominalno 0,1 posto. To je prvi kvartalni pad BDP-a nakon pet uzastopnih kvartalnih razdoblja umjerenog rasta gospodarske aktivnosti. Na godišnjoj razini rast izvoza iznosi 5,6 posto, ali se usporava. Istodobno, domaća potrošnja ne pokazuje znakove oporavka i smanjena je za 1,9 posto u odnosu na treći kvartal 2010.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Sloveniji je početkom tjedna najavila rast BDP-a od samo 0,3 posto u idućoj godini, što se vezuje uz znakove recesije na svjetskim tržištima, osobito u zemljama EU-a i eurozone od kojih je gospodarska aktivnost u Sloveniji zbog izvozne aktivnosti prema tim tržištima snažno ovisna. Direktor Ureda za makroekonomske analize (UMAR) pri slovenskoj vladi Boštjan Vasle izjavio je u utorak da su se prethodne analize UMAR-a o rastu BDP-a u ovoj i idućoj godini pokazale preoptimističnima i da će biti revidirane zbog situacije u širem ekonomskom okolišu. Za veći gospodarski rast Slovenija treba strukturne reforme za jačanje konkurentnosti i financijsku konsolidaciju, a s time kasni, upozorio je Vasle na jednom skupu ekonomista.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙