FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svaki deseti bolesnik sa stentom vraća se u bolnicu

Autor: spuc
NEW YORK, 29. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Svaki deseti bolesnik kojem je ugrađen stent, kojim se proširuju sužene arterije u srcu, biva ponovno hospitaliziran unutar 30 dana od zahvata, pokazalo je novo američko istraživanje po kojem je veća vjerojatnost za smrtni ishod u prvoj godini nakon operacije upravo kod te skupine bolesnika.

U SAD-u je postotak readmisije pacijenata u bolnicu jedan od kriterija kojima se vrednuje kvaliteta usluge koju bolnica pruža srčanim bolesnicima.

Istraživanje pokazuje da se na neke od faktora koji pridonose većoj vjerojatnosti za readmisiju u bolnicu nakon zahvata ne može utjecati povećanjem kvalitete bolničke usluge, primjerice na težinu bolesti prilikom dolaska u bolnicu.

Američki znanstvenici smatraju da njihovi nalazi mogu pomoći bolnicama u borbi protiv drugih faktora rizika za ponovnu hospitalizaciju.

"Mnoge bolnice do sada se nisu bavile pitanjem prilagodbe bolesnika na izvanbolničke uvjete" kaže dr. Adrian Hernandez s Medicinskog fakulteta Duke sveučilišta u Sjevernoj Karolini povodom istraživanja objavljenog u časopisu Archives of Internal Medicine.

"Kada bolesnik napušta bolnicu važno je ne samo za njega nego i za obitelj... da razumiju što je učinjeno i što moraju znati o bolesti i njezinu liječenju".

Istraživači su pratili oko 13 tisuća bolesnika iz bolnice u Rochesteru kojima je ugrađen stent tijekom desetogodišnjeg razdoblja. Tek nešto manje od deset posto pacijenata unutar mjesec dana od zahvata bilo je ponovno hospitalizirano s komplikacijama vezanim uz srce ili drugim vrstama komplikacija.

Srčane bolesnice kao i osobe s bolestima bubrega i pluća ili rakom, bez obzira na spol, imale su 30 do 90 posto veće izglede za ponovnu hospitalizaciju u odnosu na ostale srčane bolesnike. Veće izglede za ponovni dolazak u bolnicu unutar mjesec dana imali su i pacijenti s komplikacijama nastalima tijekom prvog boravka u bolnici. Nešto više od sedam posto bolesnika koji su bili ponovno hospitalizirani odmah nakon zahvata umrlo je unutar prve godine.

Talijanski istraživači pak u članku objavljenom uz ovo istraživanje zaključili su da su posebno rizični bili srčani bolesnici koji su preboljeli infarkt uz elevaciju ST segmenta te da je između sedam i 20 posto bolesnika iz te skupine ponovno hospitalizitrano unutar tri godine. Također utvrdili su da je 18 posto iz te skupine preminulo tijekom trogodišnjeg praćenog razdoblja.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙