FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić: raščistit ćemo netransparentno poslovanje Hrvatskih šuma

Autor: trub
ZAGREB/GLINA, 23. studenog 2011. (Hina) - Drvna industrija je jedna od naših najvećih šansi, izjavio je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić nakon što je s ostalim čelnicima Kukuriku koalicije obišao glinsku tvrtku "Drvi centar Glina", te najavio da će, osvoje li vlast na izborima, ići u raščišćavanje netransparentnog poslovanja Hrvatskih šuma kao jednog od velikih problema hrvatske drvne industrije.

"Jedan od velikih problema u drvnoj industriji danas vezan je uz način poslovanja i vođenja Hrvatskih šuma, koje je netransparentno, da ne upotrijebim neku grublju riječ. Puno toga se krije ispod površine i to će se morati raščistiti kako bi stvarni proizvođači i kvalitetne tvrtke dobile još snažniji prostor i mogućnost za razvoj, a ovo (Drvni centar Glina) je jedna od takvih", kazao je Čačić.

Na upit novinara kakvi su planovi Kukuriku koalicije da drvna industrija zauzme svoju pravu poziciju u hrvatskom gospodarstvu, odgovorio je i da je drvna industrija jedna od hrvatskih najvećih šansi, i "takva kakva je, tužna, jadna i u padu" još uvijek drugi najveći izvoznik u Hrvatskoj.

"Međutim, kvaliteta sirovine i blizina tržišta koju imamo apsolutno otvara prostor, a sigurno je da se poslovanje tvrtki u drvnoj industriji dodatno može stabilizirati korištenjem modela obnovljivih izvora energije, za što se mogu koristiti i europski fondovi i koristiti će se. Ići ćemo na snažnu potporu dodanoj vrijednosti, dakle proizvodnjama koje idu u više faze", rekao je Čačić, istaknuvši da takvu proizvodnju ima upravo grupacija Sherif koja je u Glini otvorila drvni centar.

Posebno je pohvalio činjenicu da ta tvrtka kao energiju namjerava koristiti biomasu u kojoj Hrvatska, naglasio je, ima veliki potencijal, ali ga ne koristi.

S dva megavata, istaknuo je Čačić, ta tvrtka za Glinu može osigurati grijanje, toplu vodu i električnu energiju, a sa sadašnjih jedan megavat može za građane osigurati cijene niže od standardnih.

"Koristi se vlastiti otpad koji se ovog trenutka nažalost izvozi u Sloveniju i Mađarsku, ali koristit će ga ovdje", rekao je, naglasivši da je to prvi takav projekt koji će se realizirati u suradnji s gradom, te napomenuvši da je Hrvatska preuzela obveze do 2020. do 20 posto ići na uštedu energije, a još 20 posto na zamjensku energiju, kakva je, primjerice, upravo biomasa.

Čačić nije želio komentirati odluku Ustavnog suda da kao neosnovanu odbije žalbu HDZ-a na rješenje DIP-a po kojemu je Kukuriku koaliciji dopušteno Gorana Habuša, koji je na Martinje službenim automobilom pijan skrivio lakšu prometnu nezgodu, zamijeniti drugom kandidatkinjom na izbornoj listi za 3. izbornu jedinicu, a bez komentara ostao je i na činjenicu da je na HDZ-ovoj listi u toj jedinici Tomislav Kezelj kojega USKOK sumnjiči za malverzacije s gradskim zemljištem u Varaždinu.

(Hina) xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙