FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup u Italiji podvukao razlike među političarima iz BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. studenog 2011.(Hina) - Novi sastanak lidera najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini nema smisla nakon što su na njihovom posljednjem susretu u Italiji proteklog vikenda ponovo istaknute sve postojeće razlike, ocjena je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koji je ovog tjedna trebao organizirati novi sastanak "šestorke" kako bi se na njemu pokušala dogovoriti uspostava nove vlasti u BiH.

"Nakon ovoga što se dogodilo u Italiji, mislim da nema uvjeta za zakazivanje sastanka", izjavio je Tihić kako ga u utorak citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Dodao je kako su tijekom razgovora vođenih u Italiji lideri ostalih stranaka njemu ostavili na procjenu ima li smisla ovog tjedna ponovo organizirati pregovore o uspostavi vlasti.

"Mislim da nije korisno davati lažnu nadu građanima da će nešto biti kada to nije moguće", izjavio je Tihić dodajući kako je iz njegovih zadnjih kontakata u Italiji s predsjednicima HDZ BiH i HDZ 1990. Draganom Čovićem i Božom Ljubićem te predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom postalo jasno da stajališta oko uspostave vlasti nisu ni na koji način približena.

Sastanak u mjestu Cadenabbia, kojega je organizirala njemačka zaklada "Konrad Adenauer", privukao je pozornost prije svega zbog provokativnih prijedloga što ih je iznio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je, među ostalim, iznio prijedlog da se u ustav BiH ugradi mehanizam kojim bi se omogućila disolucija države, a predložio i da dva entiteta ubuduće samostalno nastupaju na međunarodnim sportskim natjecanjima.

Dodik je ta stajališta ponovio i kada se vratio u Banju Luku, a Tihić je ocijenio kako je to posebice učinilo besmislenim svaki novi pokušaj pregovaranja.

Predsjednik HDZ BiH Čović je potvrdio kako je dogovoreno da novih pregovora ne bude sve dok ne postane izvjesno kako je izgledan dogovor o uspostavi nove vlasti.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić u utorak je ponovio kako za tu stranku u sadašnjoj situaciji opcija izvanrednih izbora postaje sve izglednija.

"Trenutačno provodimo stručne analize kako bismo vidjeli što treba učiniti, ne uspiju li ovi pregovori, da idemo na izvanredne izbore", kazao je Hadžić "Dnevnom avazu".

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack, koja je također sudjelovala na seminaru u Cadenabbiji, za razliku od medija i političara iz BiH, smatra kako je taj skup ipak imao pozitivnu dimenziju.

"Političari su imali retoriku kakvu imaju i u BiH, no mi smo imali dojam da je među njima ipak više razumijevanja nego što su to prenijeli mediji. Mislim da će ovog tjedna doći do nove promjene stanja", izjavila Pack u intervjuu "Avazu" ustvrdivši kako je njihov dogovor moguć još ovog tjedna.

Istaknula je kako je političarima iz BiH "jasno postavljen rok za uspostavu državne vlasti" no nije precizirala kada on istječe.

Komentirajući nove Dodikove secesionisičke ideje, Pack je kazala kako se zbog stajališta predsjednika RS nitko ne treba brinuti odnosno kako je najvažnije to što on ovoga puta nije pominjao referendum o samostalnosti RS. "Nije mu zabranjeno iznositi stajališta, no pitanje je može li on to provesti", izjavila je Pack.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙