FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politički lideri iz BiH u Italiji, očekuju se razgovori o novoj vlasti

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. studenog 2011.(Hina) - Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini otputovali su u subotu u Italiju na poziv zaklade "Konrad Adenauer" koja je u svojoj političkoj akademiji u mjestu Cadenabbia na obali jezera Como organizirala seminar o ustavnom ustroju BiH i njegovoj usklađenosti sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji.

Na seminar su pozvani predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990. Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Najavljeno je kako će u raspravi koja će trajati do 29. studenog sudjelovati i ravnatelj odjela za istočnu Europu, Rusiju i zapadni Balkan pri Zajedničkoj službi za vanjske poslove EU Miroslav Lajčak, izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack, posebni predstavnik EU za BiH Peter Sorensen te bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling.

Očekuje se kako bi okupljanje čelnika šest ključnih stranaka moglo biti prilika i za razgovore o uspostavi nove izvršne vlasti u BiH o čemu se bez uspjeha pregovara još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine.

Predsjednik SDA Tihić potvrdio je kako osobno spreman potaknuti nove pregovore o uspostavi Vijeća ministara BiH.

Predsjednik SNSD-a Dodik unaprijed je međutim odbacio mogućnost da dogovor o tome bude postignut u Cadenabbiji. Uoči puta u Italiju lokalnim je medijima izjavio kako to nije ni bila nakana organizatora jer je seminar planiran i dogovoren još prije tri mjeseca.

U SDP-u tvrde kako je ključ u rukama dva HDZ-a koji bi morali odustati od dosadašnjih stajališta ukoliko žele dogovor o novoj vlasti.

Dragan Čović ipak drži kako je dogovor moguć i u Italiji.

"Ukoliko se opredijelimo da prije svega dogovorimo koncept Vijeća ministara s aspekta nacionalne i stranačke zastupljenosti, to bi automatski značilo da nakon toga možemo imati mandatara (za sastav Vijeća ministara) potvrđenog u Zastupničkom domu", kazao je Čović uoči odlaska u Italiju.

(Hina) xrmav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙