FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski veleposlanik: izbori u Egiptu mirni i uredni

Autor: vmrs
KAIRO, 28. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Britanski veleposlanik u Kairu u ponedjeljak je izjavio kako su egipatski parlamentarni izbori politička prekretnica, a odvijaju se mirno i uredno.

Riječ je o jednoj od prvih reakcija iz neke velike zapadne sile o egipatskim izborima koji su počeli u ponedjeljak. Zbog prošlotjednih sukoba policije i prosvjednika koji traže hitan završetak vojne vladavine porastao je strah od nasilja tijekom glasovanja.

"Ovi izbori važna su prekretnica u egipatskoj tranziciji k demokraciji. Moje je osoblje danas bilo na mnogo izbornih mjesta i vidjelo je kako se glasa u miru i redu", rekao je veleposlanik James Watt. "Izbori su tek na početku, ali zasad sve ide glatko", kaže se u njegovu priopćenju.

Egipćani će 498 zastupnika zastupničkoga doma Narodne skupštine izabrati u nekoliko izbornih krugova, koji se u pojedinim pokrajinama održavaju u različitim terminima. U ponedjeljak izbori su počeli u Kairu i drugome najvećem gradu Aleksandriji. Drugi krug bit će je 5. prosinca. Suez i Ausan izaći će na birališta 14. prosinca, a 3. siječnja Sinaj i područje delte Nila.

Konačni izborni rezultati očekuju se 13. siječnja. Izborni ciklus nastavit će se od 29. siječnja do 11. ožujka izborom senatora u Šuru (gornji dom) dvodomnog egipatskog parlamenta.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙