FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipćani u ponedjeljak izlaze na birališta

Autor: kgab
ZAGREB/KAIRO, 26. studenog 2011. (Hina) - Egipćani u ponedjeljak izlaze na izbore diljem zemlje u kojoj prosvjednici već danima traže odlazak vojne vlasti i ne prihvaćaju imenovanje Kamala al-Ganzurija za premijera jer ga smatraju ostatkom bivšeg režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Svjetske agencije prenijele su kako je 16 političkih stranaka i udruga objavilo sastavljanje vlastite "vlade nacionalnog spasa" kojoj bi na čelu bio bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el-Baradei.

Vojska je imenovala Kamala Ganzurija za mandatara prijelazne vlade, pošto je vlada premijera Esama Šarafa, imenovanog nakon Mubarakova pada, podnijela ostavku, piše Reuters. Iako je u prošlosti Ganzuri imao uspjeha u gospodarskoj politici, prosvjednici ne prihvaćaju čovjeka iz bivšeg režima i žele da tu dužnost preuzme vođa ljevice Hamdin Sabahi ili islamistički prvak Abdel Moneim Abul Futuh. Ganzuri je bio egipatski premijer 90-ih godina.

Više od 100.000 Egipćana u inozemstvu, bez prava glasa pod režimom Hosnija Mubaraka, već je dalo svoje glasove za ove parlamentarne izbore. Glasovanje se odvijalo u egipatskim veleposlanstvima i konzulatima u okviru prvih parlamentarnih izbora organiziranih nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači. Broj Egipćana koji žive u inozemstvu procijenjen je na približno osam milijuna osoba. Najveći dio ih živi u drugim arapskim zemljama.

Po odluci vojne vlasti koja upravlja cijelim Egiptom glasovanje, koje je prvotno trebalo biti obavljeno u ponedjeljak, produženo je za još jedan dan. Približno 40 milijuna birača pozvano je da glasuje od ponedjeljka u trenutku kad na ulicama Kaira i drugih gradova deseci tisuća prosvjednika već tjedan dana osporavaju vojnu vlat.

Izbori će početi u ponedjeljak a odvijat će se u tri kruga. Rezultati sva tri kruga bit će poznati 13. siječnja. Očekuje se pobjeda Muslimanske braće.

Pojedine stranke u Egiptu su se zalagale za odgađanje izbora, ali stranka Sloboda i pravda, preko koje će svoje kandidate predstaviti Muslimanska braća, inzistirala je da se izbori održe kada su i planirani.

Birači trebaju izabrati 498 zastupnika u donjem domu parlamenta, dok će 10 zastupnika poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog vijeća koje upravlja zemljom otkako je u veljači svrgnut Mubarak.

Egipćani će ponovno izaći na birališta 29. siječnja kako bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙