FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PJD i službeno pobjednik izbora u Maroku

Autor: akoz
RABAT, 27. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Marokanska Stranke pravde i razvoja (PJD), bit će najjača parlamentarna stranka na temelju konačnih rezultata izbora održanih u petak, reklo je marokansko ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, što otvara put toj umjerenoj islamističkoj stranci da predvodi koalicijsku vladu.

Po rezultatima izbora za marokanski parlament koji ima 395 zastupnika, PJD je osvojio 107 mjesta a stranka Istiklal, s kojom PJD želi formirati koaliciju, na drugom je mjestu s 60 zastupnika, reklo je ministarstvo u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija MAP.

Očekuje se da će kralj Muhamed premijera izabrati iz redova PJD-a a taj položaj dobiti glavni tajnik Abdelilah Benkiran.

Odaziv na izbore bio je visok, 45,4 posto, za razliku od 2007. kada je bio 37 posto. Veći odaziv bio je presudan čimbenik u uspjehu PJD-a, zahvaljujući mobilizaciji njegovih simpatizera u gradskim središtima gdje ima najjaču bazu.

Ovaj uspjeh umjerenih islamista dolazi pet mjeseci nakon ustavne reforme koju je odlučio provesti kralj Muhamed VI., po kojoj se premijer bira iz redova stranke koja pobijedi na izborima.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙