FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: u pet godina 15.000 intervencija zbog obiteljskog nasilja

Autor: sobr
ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zagrebačka policija upozorila je danas na nužnost kontinuiranog rada na suzbijanju takve vrste nasilja jer je riječ o velikom problemu o čemu govori podatak da je samo na zagrebačkom području od 2006. do 2010. bilo čak 15.000 policijskih intervencija koje su rezultirale sa 1100 kaznenih prijava za nasilničko ponašanje u obitelji te više od tisuću prijava za zlostavljanje i zapuštanje djece.

Načelnik Odjela općeg kriminaliteta zagrebačke policije Krešimir Antolić ustvrdio je da je nasilje u obitelji "ogroman problem iz svih aspekata", no istaknuo je da policija tom problemu daje velik značaj, zbog čega se, među ostalim, policijski službenici koji rade na takvim slučajevima kontinuirano školuju i usavršavaju.

Naglasio je da policija po dojavi o nasilju u obitelji intervenira bez odgode te da informacije o svakom pojedinačnom slučaju prikupljaju odvojeno od žrtve i počinitelja.

Kazao je da u 80 posto slučajeva policijska intervencija završi sa privođenjem zlostavljača i nasilnika kod suca za prekršaje.

Antolić je ustvrdio da je vrlo bitna prevencija jer, kako je rekao, disfunkcionalne obitelji dovode do maloljetničke delikvencije.

Istaknuo je da zagrebačka policija surađuje s Domom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja "Duga", čija je ravnateljica Željka Barić izvijestila da dom trenutno brine o 28 žrtava nasilja, od kojih su 11 žene, a ostalo djeca. Najmlađi štićenik je u dobi od dvije godine.

Dom je otvoren u travnju 2007. i prvi je takve vrste u Zagrebu. "Duga" svakodnevno pruža besplatan smještaj, hranu, brigu o zdravlju i psihosocijalne tretmane te pravnu pomoć za svoje štićenike.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙