FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cloud computing ima mali udio, ali snažno raste

Autor: tmis
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Hrvatsko 'cloud computing' ili tržište 'računalnog oblaka' čini tek jedan posto ukupne potrošnje na informacijske tehnologije (IT) u Hrvatskoj, ali je uz tržište smartphone-a to ujedno i jedini segment domaćeg IT tržišta koje već bilježi i do 2015. će bilježiti znatan rast, i veći od 40 posto godišnje, istaknuo je direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics Boris Žitnik na današnjem skupu IDC Cloud Computing Roadshow 2011.

Taj je skup u zagrebačkom Hotelu Antunović okupio oko 150 predstavnika IT sektora i korisnika njihovih usluga.

Žitnik je iznio i procjene iz prvog IDC Adriatics izvještaja za taj segment po kojima je 'cloud' tržište u Hrvatskoj 2010. vrijedilo oko 68 milijuna kuna. U taj su iznos uključene i naknade za usluge pružene na tom načelu te investicije u javna i privatna rješenja.

Na vrijednost usluga pruženih javnim 'cloudom' (oblakom) odnosi se oko 18 milijuna kuna, što je sa stajališta ukupne IT potrošnje mali iznos, ali važan s obzirom na perspektivu rasta, kazao je Žitnik.

U IDC-u stoga očekuju da će se i u idućim godinama 'cloud' razvijati, tim više što se time može uštedjeti u nabavi IT infrastrukture i usluga.

I u svijetu se, prema najnovijim trendovima, očekuje da će se do 2020. ukupna potrošnja za tradicionalni IT smanjiti sa sadašnjih 69 posto na oko 36 posto udjela zbog povećanja udjela potrošnje na 'cloud'.

Osnivač i direktor tvrtke InfoCumulus Sven Marušić najvećim izazovom za 'cloud' tržište u Hrvatskoj označio je veličinu hrvatskog tržišta koje je malo te će se taj segment nastaviti dobro razvijati, ako ga više prihvate i u svoje poslovanje uključe male i srednje tvrtke.

Najveće tvrtke u Hrvatskoj, kao i državna i javna uprava, ionako već sada drže 49 posto ukupne IT potrošnje, srednje i velike tvrtke drže oko 40 posto, a 10 posto drži više desetaka tisuća malih tvrtki. Do njih treba doći 'cloud' jer upravo njima trebaju manji troškovi za infrastukturu, pa i usluge, a to im nudi taj model, smatra Marušić.

U sklopu skupa Žitnik je iznio nove, redefinirane procjene ukupne IT potrošnje u Hrvatskoj za ovu godinu, po kojima potrošnja nije, kako se prvobitno procjenjivalo, stagnirala već je treću godinu zabilježila pad te je na razini iz 2006.

U IDC-u procjenjuju da se rast potrošnje može očekivati 2013., velikim dijelom zbog prilagodbe i ulaska Hrvatske u EU, da bi to moglo početi dijelom već iduće godine za koju ipak najavljuju tek stagnaciju IT potrošnje.

(Hina) xtam yb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙