FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska ispričala se zbog mrtvih u sukobima

Autor: bnov
KAIRO, 24. studenog 2011. (Hina/AFP) - Egipatska vojska "ispričala se" u četvrtak zbog mrtvih u žestokim sukobima između prosvjednika suprotstavljenih vojnim vlastima i snaga reda.

Vrhovno vijeće oružanih snaga u priopćenju objavljenom na stranici Facebooka "izražava žaljenje i ispričava se zbog mučeničke smrti u Egiptu tijekom nedavnih događanja na trgu Tahriru".

U sukobima koji su počeli u subotu u Kairu i nekoliko drugih gradova službeno je poginulo 35 osoba, većinom na trgu Tahriru u središtu glavnog grada Egipta.

Oporbenjaci i liječnici optužuju snage reda da su ciljali prosvjednicima u oči gumenim mecima. Masovna upotreba suzavca također se spominje u slučajevima smrti gušenjem.

Ti sukobi predstavljaju najveću krizu za vojnu vlast otkad je preuzela vodstvo zemlje nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka 11. veljače.

Sukobi na Tahriru između pripadnika egipatskih specijalnih postrojbi i prosvjednika tijekom noći na četvrtak prvi put su nakon nekoliko dana prekinuti, a prosvjednici su se s policijom dogovorili da će ostati na trgu.

Tisuće okupljenih prosvjednika odlučno je u namjeri da nastavi prosvjede, zbog pogibije više od 30 ljudi u nasilju i sukobima koji su počeli u subotu.

Ministar unutarnjih poslova Mansur el-Esavi podnio je izvješće vojnome vijeću u kojemu predlaže odgodu održavanja parlamentarnih izbora planiranih za 28. studenoga, izvijestila je u četvrtak tv-mreža Al-Džazira, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izbori koji bi trebali početi u ponedjeljak, a trajati nekoliko mjeseci kroz više izbornih krugova, prvi su slobodni izbori u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙