FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupštinski odbori ne podržavaju "Bandićev" proračun za 2012.

Autor: dber
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Skupštinski odbori danas su redom odbili predloženi zagrebački gradski proračun za 2012. u iznosu od 6,650 milijardi kuna što su ga, u ime gradske uprave i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, danas predstavili iz Gradskog ureda za financije, uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, 29. studenoga, kada je na dnevnom redu prvo proračunsko čitanje.

Premda je predloženi proračun za 2012. planiran najrealnije u proteklih nekoliko godina, ipak nije uspio odgovoriti na sve probleme iz predhodnih godina kad se nije odgovorno i transparentno planiralo, kazao je Igor Rađenović, predsjednik skupštinskog Odbora za financije, matičnog odbora za raspravu o prijedlogu proračuna.

"Grad Zagreb je jedini koji ove godine nije imao rebalans proračuna i to zbog 'kaprica' gradske uprave i gradonačelnika pa nismo uskladili prihode s rashodima i participaciju roditelja u cijeni vrtića", kazao je Rađenović napominjući da i u proračunu za 2012. "svjesno" nedostaje između 300 i 400 milijuna kuna za pokrivanje obveza za Holdingove podružnice - ZET i Upravljanje športskim objektima.

Napomenuo je da su "načelno" smanjena i socijalna davanja i to za žrtve obiteljskog nasilja, invalide, neprihvatljivo ponašanje djece i slično.

Član odbora za financije Dragan Kovačević (HNS) je podsjetio da je proračun za 2012. srezan za 1,5 milijardu kuna u odnosu na ranije godine kada je dosezao osam milijardi. "Ili ćemo se zadržati na toj razini ili zadiremo u socijalna prava", smatra Kovačević.

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić je objasnio da je proračun za 2012. rađen "okovan" predizbornim političkim okruženjem i konfliktom predstavničkog tijela - Gradske skupštine i izvršne vlasti - Gradske uprave, ne samo kad je riječ o vrtićima, nego i neslaganjima u upravljanju Zagrebačkim holdingom što je, smatra Kojić, teže za rješiti. Odgovorio je kako je upravo zbog tih konflikata ove godine izostao prijedlog rebalansa.

Vjera Salopek, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za financije, izvijestila je da će proračun za 2012. od 6,650 milijardi kuna biti manji za 200 milijuna kuna ili 2,92 posto od ovogodišnjeg i da je planiran u skladu s projekcijama Vlade RH o rastu BDP-a 2,5 posto i inflacije od 2,3 posto što je realan rast od 0,2 posto. Najviše prihoda očekuje se iz poreza (71 posto) i administrativnih pristojbi odnosno komunalnog doprinosa i naknada (17,4 posto), a prioriteti su podmirivanje obveza i kredita od ranije, osiguranje stečenih prava socijalne skrbi, investicije u skladu sa smanjenim proračunskim mogućnostima i štednja, ali takva da redovito funkcioniranje grada ne dođe u pitanje, navela je Salopek.

Najviše rashoda raspodijeljeno je na tri gradska ureda: Ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ured za prostorno uređenje, komunalne poslove i promet i Gradski ured za prostorno uređenje.

Članovi odbora za financije danas su odbili prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja kojima se, uz ostalo, smanjuje najviši mjesečni iznos naknade za vrtiće s dvije tisuće na 1.600 kuna, uz obrazloženje da prijedlog u cjelini "ne drži vodu".

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙