FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjev za utemeljenjem odličja "Heroina Domovinskog rata"

Autor: pgas
SPLIT, 22. studenog 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je potrebno utemeljiti odličje “Herona Domovinskog rata”, koje bi se dodijeljivalo ženama za posebne zasluge u Domivinskom ratu, zaključeno je na sastanku Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatisnke županije, Žena Nezavisnog sindikata “Brodosplita” i splitske Udruge “Naš kvart”, koje su u Splitu organizirali promociju knjige “Sunčica”.

U toj knjizi autorica Marija Slišković predstavlja svjedočenja 14 žena s vukovarskog područje koje su silovali predstavnici srpskih snaga za vrijeme agresije na Hrvatsku.

Večerašnjem sastanku su nazočile i autorica knjige Marija Slišković te Ružica Erdelji i Snježana Maljak koje su u knjizi i na njenom večerašnjem predstavljanju u Splitu, svjedočile o zlostavljanjima i silovanjima kojima su bile izvrgnute od strane srpskih vojnika.

“Odlučile smo uputiti prijedlog predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da on ustoliči odličje ‘Heroina Domovinskog rata' te da se prvo takvo odličje dodijeli ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu”, rekla je za Hinu predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova splitsko-dalmatinske županije Ivanka Luetić Boban nakon završetka sastanka.

Dodala je kako je na sastanku nedopustivim ocijenjeno prešućivanje hrvatskih pravosudnih i državnih institucija silovanja što su ih počinile srpske agresorske snage.

“U Hrvatskoj se govori kako je najveće zlo što je i koliko tko ukrao, ali nije - jer pokradeno se može nadoknaditi. Najveće je zlo prešućivanje ratnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu te skrivanje istine zbog čega je 2.000 branitelja izvršilo samoubojstvo i njih se ne može nadoknaditi”, kazala je Marija Slišković, autorica knjige “Sunčica”.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙