FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednička kontaktna služba hrvatske i srbijanske granične policije

Autor: trub
ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Čelnici hrvatske i srbijanske policije Oliver Grbić i Milorad Veljović danas su na graničnom prijelazu Bajakovo potpisali Poslovnik o radu zajedničke kontaktne skupine u cilju učinkovite i brze razmjene podataka radi zajedničkog i usklađenog postupanja dviju policija u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Grbić, glavni ravnatelj hrvatske policije, i Veljović, direktor policije Srbije, na Bajakovu su održali radni sastanak te, na temelju sporazuma između hrvatske i srbijanske vlade iz svibnja 2009. i Protokola o osnivanju zajedničke kontaktne službe između hrvatskog Ravnateljstva i srbijanske Direkcije policije, potpisali Poslovnik o radu te zajedničke policijske službe koja je osnovana u lipnju.

Njezina je svrha učinkovita i brza razmjena informacija između dviju policija u cilju učinkovitijeg zajedničkog i usklađenog postupanja u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta, osobito na području sprječavanja opasnosti te osiguranja javne sigurnosti, zaštite života i zdravlja ljudi i imovine, sprječavanja i progona kaznenih djela te stanja sigurnosti u nadzoru državne granice između dvije države.

Razmjena informacija odvija se putem graničnih policajaca iz postaja u Bajakovu s hrvatske i Batrovcima sa srbijanske strane, a prostorija predviđena za rad kontaktne službe nalazi se u Bajakovu. Radno vrijeme za razmjenu informacija je od 7 do 19 sati, a za te je potrebe s hrvatske strane određen koordinator službe i pet graničnih policajaca.

Informacije se, kažu u MUP-u, razmjenjuju neposredno kroz zaprimanje i odgovaranje na zamolbe druge strane, putem predviđenog obrasca, na hrvatskom i srpskom jeziku, a za potrebe razmjene informacija s hrvatske strane uspostavljena je jedinstvena e-mail adresa na koju sve ustrojstvene jedinice policije upućuju svoje upite. Određeni su i brojevi telefona i telefaksa te omogućeno da se upiti s terena upućuju i radio vezom.

Kako bi se razmjena informacija provodila u punom opsegu potpisan je i navedeni Poslovnik kojim se određuje način policijskog rada i međusobni odnosi u ovoj zajedničkoj kontaktnoj službi, kažu u MUP-u.

(Hina) pp/xtr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙