FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osudio kršenje ljudskih prava u Iranu, Mianmaru i Sj. Koreji

Autor: dhai
NEW YORK (UN) 21. studenog 2011. (Hina/AFP) - Opća skupština UN-a u ponedjeljak je donijela godišnju rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava u Iranu s rekordnim brojem glasova potpore.

Skupština je također donijela rezolucije kojima se osuđuje kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i Mianmaru, također uz rekordnu potporu država članica.

Glasovanje o Iranu uslijedilo je samo tri dana nakon što je Opća skupština osudila navodnu urotu za atentat na veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu, za čije su planiranje Sjedinjene Države optužile Iran.

Opća skupština UN-a, koja ima 193 članice, donijela je rezoluciju kojom se osuđuju "mučenja i okrutno, nečovječno ili ponižavajuće postupanje" koje primjenjuju iranske vlasti s 86 glasova za, 6 više nego prošle godine, 32 protiv, 8 manje nego 2010., i 59 suzdržanih glasova.

Rezolucija, čiji je predlagač Kanada, osuđuje "šibanja i amputacije" koje se provode u Iranu i žali zbog "dramatičnog porasta" uporabe smrtne kazne, osobito protiv maloljetnika. Mnoge skupine za ljudska prava kažu da se u posljednjih godinu dana stanje u Iranu pogoršalo.

Rezolucija o Sjevernoj Koreji donesena je s 112 glasova za, 16 protiv i 55 suzdržanih.

Kada je riječ o Mianmaru, 98 zemalja glasovalo je za rezoluciju, 25 je bilo protiv a 63 članice su bile suzdržane.

Opća skupština UN-a izrazila je "vrlo ozbiljnu zabrinutost" zbog "mučenja" i "neljudskih uvjeta u pritvoru, javnih pogubljenja, te izvansudskog i arbitrarnog pritvaranja" u Sjevernoj Koreji.

Također je osuđeno "postojanje velikog broja logora i široka uporaba prisilnog rada".

U rezoluciji o Mianmaru pozdravljeni su nedavni razgovori između demokratske čelnice Aung San Suu Kyi i čelnika vojne hunte, oslobađanje dijela političkih zatvorenika i druge promjene u proteklih godinu dana.

No, Opća skupština je istaknula da u Mianmaru još uvijek postoji "sustavno kršenje ljudskih prava i temeljnih sloboda". Upozoreno je na postojanje "samovoljnog pritvaranja, nestanaka, silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, mučenja i okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja." Također je izražena zabrinutost zbog tretmana nacionalnih manjina, poput naroda Karena.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙