FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran odbacio izvješće IAEA-e kao "politički motivirano"

Autor: bcav
TEHERAN, 8. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Iran je u utorak kao "politički motivirano" odbacio izvješće UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem je Teheran optužen da pokušava proizvesti nuklearno oružje, objavila je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

"Izvješće IAEA-e je neuravnoteženo, neprofesionalno i politički motivirano", izjavio je Ali Asghar Soltanieh, iranski izaslanik pri IAEA-i, navodi agencija.

IAEA je "ozbiljno je zabrinuta" zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju "vjerodostojnih" informacija koje posjeduje, prenio je AFP, pozivajući se na povjerljivo izvješće IAEA-e.

"Te informacije naznačuju da je Iran provodio aktivnosti u cilju izrade nuklearne eksplozivne naprave", dodaje se u izvješću.

Očekuje se da će SAD i njegovi saveznici iskoristiti izvješće kako bi zatražili uvođenje još oštrijih sankcija protiv Irana zbog prikrivanja svojih nuklearnih aktivnosti i nesuradnje s inspektorima UN-a.

Soltanieh je ocijenio da u izvješću IAEA-e "nema ništa novoga". "Unatoč spremnosti Irana na pregovore, IAEA je objavila izvješće...koje će naštetiti njezinom ugledu", rekao je Soltanieh.

(Hina) xbcav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙