FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDR Jovića proglasio "Junakom Domovinskog rata"

Autor: mkov
ZAGREB, 20. studenog 2011. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata odlučila je da će Josipa Jovića, prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskome ratu, proglasiti sutra, na dan njegova rođenja Junakom hrvatskog Domovinskoga rata, priopćeno je iz UBIUDR-a.

Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. u Aržanu kod Imotskog, od majke Marije i oca Filipa i bio je jedno od njihovih petero djece. Početkom kolovoza 1990. dragovoljno je otišao u Zagreb, gdje je postao djelatnik aktivnoga sastava Ministarstva unutarnjih poslova. Osim brojnih poslova osiguranja, prije pogibije, 31. ožujka 1991. u Plitvicama, branio je Domovinu na pakračkom i petrinjskom području.

UBIUDR napominje kako na ovaj način podsjeća na žrtvu Josipa Jovića te tako podsjeća državne vlasti i na druge, brojne junake Domovinskoga rata, bez kojih, kako navodi, ne bi bilo slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Kako se ne bi zaboravio ovaj mladi hrvatski redarstvenik, branitelji Podravke su još prije nekoliko godina, njemu u čast, postavili i spomen ploču – "Da se ne zaboravi" - na njogovoj rodnoj kući u Aržanu.

Pored Josipa Jovića, UBIUDR je do sada proglasila Junake Domovinskoga rata: prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana (posmrtno), majku četvorice poginulih branitelja Katu Šoljić, ratnu bolnicu Vukovar, generala Blagu Zadru (posmrtno), generale Ante Gotovinu i Mladena Markača te generala Milu Dedakovića – Jastreba.

Ovo istaknuto priznanje bit će uskoro uručeno obitelji Jović u Aržanu.

(Hina) pp/xmkov yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙