FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Neovisna lista Damira Gašparovića

Autor: aspa
ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Nezavisna lista Damira Gašparovića, koja se natječe samo u 1. izbornoj jedinici, predstavila je danas u Zagrebu svoj program i kandidate, a Gašparović je poručio da je to početak njihovog dugoročnog političkog djelovanju u Hrvatskoj te da žele postati alternativa sadašnjim političkim strankama.

Gašaparović je objasnio da nova politička stranka Pokret za modernu Hrvatsku kojoj je na čelu još nije dobila rješenje o registraciji ali da nisu htjeli propustiti ove parlamentarne izbore kako bi se predstavili javnosti pa su išli s neovisnom listom, na kojoj je sedam kandidatkinja i kandidata.

Prema njegovim riječima Hrvatska nema budućnosti zbog velike zaduženosti, a oni koji se sada nude kao alternativa, rekao je, u biti su isti oni koji se pojavljuju već 20 godina na političkoj sceni. Pritom je ustvrdio da su hrvatske političke elite ovisne o krupnom kapitalu.

Govoreći o svom programu naglasio je potrebu jačanja malog i srednjeg poduzetništva koje bi prema njegovim riječima moglo zaposliti oko 50 tisuća ljudi ako se za to stvore uvjeti, kao što su, primjerice, prebijanje dugova između države i poduzetnika i olakšice za nova radna mjesta. Potrebno je ustrojiti fond za poravnanja preko kojeg bi se mogli regulirati svi dugovi države i poduzetnika, dodao je.

Gašparović se zalaže za minimalnu plaću od 2800 kuna netto i trenutno ukidanje prakse rada na određeno vrijeme te uz pomoć učinkovite inspekcijske službe ukidanje "rada na crno" i legalizaciju dopunskog rada.

Zalaže se za vraćanje usklađivanja mirovina s troškvima života te obnovu radničkog mirovinskog fonda. Prosječna mirovina od oko 2100 kuna nije dovoljna za život, a oko 70 posto umirovljenika prima mirovnu koja je niža od tog iznosa, rekao je.

Hrvatsku treba otvoriti stranim ulaganjima, kazao je Gašparović, predstavljajući dalje programa svoje liste. Administrativnim mjerama za ubrzavanje postupka ulaganja mogu se osigurati uvjeti za oko 20 milijardi dolara stranih ulaganja u Hrvatskoj, ustvrdio je.

On i njegova lista zalažu se da se u dvije godine udvostruči proizvodnja hrane u Hrvatskoj kako bi od uvoznika postala izvoznik hrane prerađene u domaćoj prehrambenoj industriji te za bolje korištenje geoprometnog i geostrateškog položaja Hrvatske i njezinih resursa.

Svoju neovisnu listu Gašaprović je predstavio pod geslom "Za Hrvatsku sretnih ljudi".

(Hina) xaš yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙