FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 19. do ponedjeljka 21. studenoga

Autor: kgab
ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 19. do ponedjeljka 21. studenoga.

SUBOTA, 19. studeni

-------------------

COTONOU - Papa Benedikt XVI., koji boravi u posjetu Beninu, potpisat će i predati afričkim biskupima dokument "Africae Munus" (Obaveze u Africi), koji je sastavljen nakon sinode afričkih biskupa 2009. godine i sadrži smjernice o tome kako bi trebala izgledati crkva u Africi u sljedećim desetljećima. Ta Apostolska ekshortacija sadržavat će tri ključne riječi: pomirenje, pravdu i mir, javljaju agencije.

BALI - Završava 19. summit Saveza zemalja u jugoistočnoj Europi (ASEAN).

NEDJELJA, 20. studenoga

-----------------------

COTONOU - Papa Benedikt XVI., koji boravi u posjetu Beninu, služit će veliku misu u Cotonouu i navečer se vratiti u Rim. U Beninu, zemlji u zapadnoj Africi, živi oko devet milijuna ljudi, od kojih su nešto više od četvrtine katolici.

ŠPANJOLSKA - Parlamentarni izbori u Španjolskoj na kojima se očekuje pobjeda Mariana Rajoya, čelnika desnice, zbog golema narodnog nezadovoljstva gospodarskom krizom i rekordnom nezaposlenošću. On je najavio da će nova vlada rezati posvuda kako bi smanjila deficit, a poštedjet će samo mirovine. S dva odrađena mandata španjolski socijalisti vjerojatna su iduća u nizu političkih žrtava europske gospodarske krize, nakon smjene vlasti u Grčkoj, Irskoj, Italiji i Portugalu. Španjolski birači spremaju se kazniti one koji nisu uspjeli ozdraviti bolesno gospodarstvo ili barem zauzdati najveću nezaposlenost u Europskoj uniji.

PONEDJELJAK, 21. studenoga

--------------------------

BRUXELLES - Nastavit će se dijalog između Srbije i Kosova, koji se od ožujka ove godine vodi uz posredovanje Europske unije (EU), a koji je prekinut krajem rujna. Prema najavi voditelja pregovaračkog tima Srbije u tom dijalogu Borislava Stefanovića, teme razgovora bit će priznavanje sveučilišnih diploma, predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima, a razgovarat će se i o aktualnoj situaciji na prijelazima na sjeveru Kosova. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprestano smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙