FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje Slavici za kornatsku tragediju

Autor: barn
ZADAR, 17. studenog 2011. (Hina) - Na današnjem suđenju bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju svjedok iz zemuničke zrakoplovne baze nije mogao posvjedočiti da je helikopter, koji je trebao otići gasiti požar na Kornat, preusmjeren na Hvar, kako tvrde obitelji poginulih vatrogasaca.

Iako je posada kanadera tražila pomoć u gašenju požara na Kornatu 30. kolovoza 2007. oko 15 sati, helikopter nije poletio, već je navodno preusmjeren na Hvar, tvrde obitelji.

Svjedok Predrag Matešić iz zemuničke zrakoplovne baze o tome se nije mogao očitovati osim da u njegovu dnevniku nema toga preusmjerenja. Matešić je rekao kako sve naredbe za zračne snage stižu iz Vatrogasnog operativnog središta Divulje.

"Kanader je s Kornata dobio zapovijed da ode u Vodice te da se nakon toga vrati natrag," rekao je Matešić, dodavši kako se ne sjeća točna vremena. Rekao je da je vodio kronologiju operativnog dnevnika, koja je uz presliku izvješća predočena u studenom 2007.

Svjedočio je i Zdenko Valjetić, vojni vatrogasac čiji je vod došao s otoka Lošinja pomoći u gašenju požara. Valjetić je na pitanje optužbe izjavio da drugih vojnika na otoku Kornatu nije vidio te da je jedino sutradan, 31. kolovoza, tijekom jutra vidio policiju da "češlja" otok.

"Toga kobnog dana nešto prije 16 sati dobio sam zapovijed da sastavim vod od 25 vojnika. Nakon 20-ak minuta bili smo spremni za polazak, a na Kornate smo stigli oko 18,40 sati. Ostali smo ondje cijelu noć. Te noći nisam uočio nadlijetanja letjelica. Ujutro sam jedino vidio pripadnike policije koji su oko 9 sati 'pročešljali' otok, ali nisam vidio ni preminule ni ozlijeđene", posvjedočio je Valjetić.

U nastavku suđenja svjedočio je i bivši šibenski pomorski policajac Robert Baljkas, koji je s nekolicinom interventnih policajaca tijekom noći došao na otok Kornat kako bi zajedno sa šibenskim vatrogascima tragali za šestim poginulim vatrogascem. Baljkas je također potvrdio da tijela šestorice poginulih vatrogasaca nisu micana te da su s otoka prevezena sutradan popodne, 31. kolovoza, nakon očevida.

Na jučerašnjem ročištu su naime dvojica operatera vatrogasnog operativnog središta rekla kako su od Centra 112, koji se pozvao na Gorsku službu spašavanja, obaviješteni da su te noći tijela trojice poginulih prevezena u Zemunik, no spasilac zadarskog GSS-a Siniša Primožić je rekao da te noći poginuli nisu prevoženi te da je on, ako je tako i rekao, pogriješio.

Baljkas je danas rekao da na otoku nije bio nitko osim njih. "Pripadnici GSS-a nisu sudjelovali u potrazi za nestalim vatrogascima. Kad smo pronašli tijelo zadnjeg preminulog vatrogasca, svi su otišli, a GSS-ovci su ostali čuvati tijela. Kad je očevid završio oko 22,30 sata, tijela su izvučena s mjesta nesreće. Prenosili su ih na nosilima do helikoptera koji je bio zapadno od mjesta stradanja. Jedan smrtno stradali vatrogasac je imao kacigu na glavi, dok su tijela ostalih poginulih bila slična", rekao je Baljkas.

Suđenje Slavici, optuženu da je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca koji su gasili požar na Kornatu 30. kolovoza 2007., nastavlja se sutra.

(Hina) xbarn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙