FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Domazet: u Glavnom stožeru bilo je riječi o Šporerovoj vikendici

Autor: sobr
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo posvjedočio je danas u nastavku suđenja za navodno nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera da je na kolegiju Glavnog stožera u raspravi o obnovi objekata koje je oštetila Hrvatska vojska spomenuta i Šporerova vikendica.

Domazet je na suđenju bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu, Šporeru i još trojici na zagrebačkom Županijskom sudu izjavio da se sastanka na kojemu je bilo riječi o Šporerovoj vikendici prisjetio kad su mediji počeli pisati o tom slučaju, no nije se mogao sjetiti tko je sve bio na sastanku. Šporera, kaže, osobno nikad nije upoznao.

Objasnio je da je HV-u bilo jako stalo da se ne našteti ugledu vojske pa su zbog toga na nekim, za obranu zemlje bitnim područjima, kao što su zaleđe Zadra i Slavonija, obnavljani objekti kojima se HV koristio i pri tome ih oštetio. Po njegovim riječima, i Šporerova vikendica u Novigradu pokraj Zadra bila je takav objekt.

Kazao je da su za tu vikendicu imali podatak da su je oštetili hrvatski vojnici koji su neko vrijeme tamo bili smješteni.

Tužitelj je prigovorio na istinitost Domazetova iskaza.

Za ovaj tjedan bilo je predviđeno iznošenje obrane optuženika, no to je upitno jer je prvooptuženi Zagorec prošli tjedan operirao čeljust i još mu nisu izvađeni konci pa teško govori.

Za navodno nezakonitu obnovu vikendice sudi se Zagorcu, Šporeru, umirovljenom generalu Matku Kakarigiju, njegovu pomoćniku u upravi za graditeljstvo MORH-a Jurju Vojkoviću te bivšem pomoćniku direktora splitskog ACI-ja Leu Kuretu.

Riječ je o sudskom postupku koji uz niz prekida traje od 2002. i koji je prošao kroz ruke nekoliko sudaca.

Odvjetništvo smatra da je Šporerova vikendica nezakonito uređena novcem ministarstva obrane iz fonda za štete koje su počinile postrojbe HV-a. Zagorec, koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe dragulja iz ministarstva obrane, od početka suđenja tvrdi da nije kriv.

Mediji su od početka istrage nagađali da je Šporer nezakonitom uređenjem vikendice nagrađen jer je 1997. kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a "dignuo ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙